Een kniebrace bij artrose

Een kniebrace bij artrose

 

Auteur: Bart van Ommen – ⏱ 9 minuten

Knieartrose (ook bekend als gonartrose) kan erg pijnlijk zijn en je in het dagelijks leven flink beperken. Omdat de knie intensief wordt belast gaan veel mensen met artrose vaak minder lopen en dat is nou juist het slechtste medicijn. Het is van groot belang om in beweging te blijven. Gecontroleerde oefenprogramma’s onder begeleiding van een zorgprofessional (veelal een fysiotherapeut) in combinatie met een kniebrace zijn dan ook gericht op het zo soepel mogelijk houden van de gewrichten en het zo actief mogelijk blijven in het dagelijks leven.

Bijna 1,5 miljoen mensen hebben knieartrose. Daarnaast blijkt uit onze cijfers dat 37% van alle knieklachten worden veroorzaakt door artrose.

Aangezien knieartrose een chronische aandoening is, zoeken veel mensen naar middelen om de pijn te verlichten. In dit artikel leggen wij in meer detail uit hoe een kniebrace ondersteuning kan bieden, hoe je de juiste brace kiest en geven wij enkele tips. Een kniebrace op zich is niet de oplossing bij knieartrose, het zorgt ervoor dat je beter je dagelijkse activiteiten kan uitvoeren, zoveel mogelijk zonder pijn. In beweging blijven is immers het beste medicijn tegen artrose.

Wat is knie artrose?

Knie artrose is een chronische gewrichtsaandoening waarbij het kraakbeen in de knie is aangetast. Kraakbeen zit op het einde van botdelen, daar waar botdelen bij elkaar komen (het gewricht). Het zorgt voor het versoepelen van de beweging en het vangt schokken op.

De knie wordt tijdens het lopen intensief gebruikt en de belasting op de knie is relatief hoog. Bijna je gehele lichaamsgewicht belast je knie tijdens elke stap. Daardoor zal je voornamelijk tijdens het lopen veel pijnklachten ervaren (met name tijdens het neerzetten van je voet). Ook kan het gewricht stijf gaan aanvoelen in de ochtend. Ook kan het gewricht opzwellen en kan je knie instabiel gaan aanvoelen, je voelt dat je minder controle hebt op je kniebeweging.

In dit artikel behandelen wij in meer detail wat artrose is en van welke klachten je last kunt krijgen.

Hoe een kniebrace pijn bij artrose kan verlichten

Braces worden veel ingezet door zorgprofessionals om bij artrose pijnklachten te verlichten. Een brace is namelijk een laagdrempelige manier om het gewricht te ondersteunen. Hieronder leggen wij uit hoe een brace jouw pijnklachten kan verlichten.

Trillingen en gewrichtsbelasting

Tijdens het lopen komt er bij elke stap een trilling vrij die zich door het hele lichaam verspreid. De eerste gewrichten die deze trillingen opvangen zijn je enkels en je knieën. Bij een gezond gewricht worden deze trillingen moeiteloos opgevangen door het kraakbeen en andere structuren zoals je meniscus).

Als je kraakbeen echter is aangetast kunnen deze trillingen als erg pijnlijk worden ervaren. Daarnaast kunnen deze trillingen het kraakbeen verder afbreken.

Een scharnierende kniebrace kan hier uitkomst bieden. Het scharnier zorgt voor een goede belasting op de knie en zorgt daarnaast ook voor meer controle over je kniebeweging. Ook wordt de trilling (impact) gedeeltelijk opgevangen.

Stabiliteit

Een veel voorkomende klacht bij knieartrose is instabiliteit. Allereerst wordt dit veroorzaakt doordat het kraakbeen gedeeltelijk of volledig is verdwenen. Het verstoord de rol en glijbeweging van het gewricht.

Daarnaast gaan veel mensen met artrose minder vaak bewegen. Als het veel pijn doet om een rondje te lopen ga je minder snel een stuk wandelen. Hierdoor verslappen bij veel mensen de spieren en vermindert de spiercoördinatie. Allemaal oorzaken voor een instabiel gevoel tijdens het lopen.

Bij instabiliteitsklachten wordt vaak een scharnierende brace gebruikt. Deze brace zorgt er voor dat je knie op de juiste plek blijft. Dit heeft als eerste het voordeel dat je knie hierdoor minder pijn gaat doen. Daarnaast kan verdere schade aan het kraakbeen voorkomen worden en kan je knie niet in een verkeerde houding komen.

Compressie

De meeste braces oefenen druk uit op de huid. Deze druk stimuleert vervolgens je zintuigen, waardoor je gewricht beter wordt aangestuurd. Dit hele proces gebeurd zonder dat je het door hebt. Hoe dit precies werkt, leggen wij in meer detail uit, in dit artikel.

Doordat gewricht beter wordt aangestuurd, zullen je pijnklachten afnemen. Een ander voordeel is dat een zachte brace het gewricht warm kan houden. Aangezien dit warmte versoepelend werkt, zal je hierdoor minder snel last hebben van stijfheidsklachten.

Eenzijdige en tweezijdige knieartrose

Knieartrose in de knie is in veel gevallen eenzijdig. Dit heet unicompartimentele gonartrose. Meestal bevindt zich dit in het binnenste (mediale) deel van de knie. Dit komt door onze lichaamsbouw. Het been heeft in de meeste gevallen een lichte ‘O-stand’. Daardoor komt er meer belasting op het binnenste deel van de knie. Dit kan goed verklaren waardoor daar eerder knieartrose ontstaat.

Knieartrose in de gehele knie heet bicompartimentele artrose.

De werking van een kniebrace wetenschappelijk bewezen

Medische hulpmiddelen worden veelvuldig wetenschappelijk getest. Zo wordt er regelmatig onderzoek gedaan naar de werking van kniebraces bij artrose. In het Amsterdam UMC is een systematisch onderzoek gedaan waarin de onderzoeksresultaten met elkaar werden vergeleken. De onderzoeker kwam tot de volgende conclusie:

“ Uit deze onderzoeken blijkt dat de brace de pijn in de knieën vermindert, de stabiliteit van de knieën verhoogt, het fysieke functioneren verbetert en het vertrouwen van patiënten in hun knieën verhoogt.’’

Bron: Benefits of soft knee bracing in knee osteoarthritis – proefschrift 2018

Verschillende soorten kniebraces voor artrose

Er zijn heel veel verschillende kniebraces. Een deel van deze kniebraces is geschikt voor artrose. In dit deel leggen wij uit welke soorten kniebraces er zijn en hoe je ze herkent. Ook vertellen we wat het voordeel is van dit type brace ten opzichte van andere braces.

Compressie braces

Pure compressie braces zijn gemaakt van zachte stof en hebben geen verstevigde onderdelen zoals baleinen of scharnieren. Hierdoor zijn ze relatief goedkoop en zul je er snel aan wennen. Echter bieden deze braces minder steun dan braces met baleinen.

Over het algemeen bevelen wij deze braces daarom alleen aan bij zeer lichte artrose klachten. Bij ergere artrose klachten heb je meer steun nodig. Dan is het verstandig om voor een compressiebrace met een balein te gaan.

Compressiebrace met baleinen en/of pelottes

Een compressiebrace met een balein lijkt van een afstandje erg op een compressiebrace. Deze brace is relatief slank en beperkt de bewegingen niet. De baleinen en/of pelottes die aan de zijkant van de brace zitten zijn flexibel maar geven ook extra steun en stabiliteit.

Sommige compressiebraces met baleinen hebben ook een patella ring (patella betekent knieschijf). Deze ring zorgt er voor dat je knieschijf goed op de juiste plek blijft zitten. Dit is voornamelijk prettig als je ook instabiliteitsklachten hebt, wat vaak het geval is bij knieartrose.

Ook hebben sommige braces siliconen pelottes. Hier zitten vaak kleine balletjes op die een masserende werking hebben tijdens het bewegen. Het massage effect werkt pijn verlichtend en zorgt er voor dat het gewricht soepeler gaat aanvoelen.

Een compressiebrace met baleinen en/of pelottes is daarom een goede laagdrempelige keuze bij lichte artrose klachten.

Compressiebrace met scharnieren

Een compressiebrace met scharnieren heeft vrijwel dezelfde eigenschappen als een compressiebrace. De brace biedt compressie maar daarnaast ook steun en stabiliteit door een scharnier.

Dit scharnier zit verwerkt in de brace en is vaak niet (goed) zichtbaar. Je kan het echter wel voelen als je het in je handen hebt. In sommige goedkopere braces is het scharnier van hard kunststof en in duurdere is het meestal van metaal. Daarnaast zijn er simpele 1- of 2-assige scharnieren op de markt, zoals verwerkt in de Genu Dynastab. Tevens zijn er multi-assige scharnieren beschikbaar, zoals in de Genu Ligaflex. Het verschil is dat een multi-assig scharnier de anatomische glij- en rolbewegingen van de knie beter ondersteunt. Dit resulteert in een betere stabiliteit en meer draagcomfort. De kniebrace blijft beter op zijn plek.

Het voordeel van een scharnier is dat het nog meer stabiliteit geeft dan een balein. Dat maakt de brace echter ook meer restrictief en daardoor kan het zijn dat je langer moet wennen aan de brace.

De meest scharnierende compressie braces hebben ook verstelbare banden. Deze banden zorgen er voor dat de scharnieren op de juiste manier langs het been worden gehouden.

Ontlastende harde kappen braces

Deze geavanceerdere braces zien er meer uit als een beugel die om je knie heen gaat.

Deze braces bieden door de degelijke constructie enorm veel ondersteuning en stabiliteit. Daarom worden deze braces vaak gebruikt bij hogere risico sporten zoals wintersport. Klik hier voor meer informatie over een kniebrace bij wintersporten.

Deze braces moeten worden afgesteld door een orthopedisch instrument maker. Zij stellen de brace zo in dat deze de juiste ondersteuning geeft aan de knie. Daarnaast is het ook mogelijk om instellingen aan het scharnier te veranderen, zo kunnen bepaalde extreme bewegingen worden beperkt.

De onderdelen van een brace

In onderstaand artikel hebben wij allerlei onderdelen van braces behandeld;  baleinen, scharnieren, banden en pelottes. Mocht je meer informatie willen over deze onderdelen en hoe ze werken, dan is dit een goed artikel om te lezen.

Hoe je de juiste brace kiest

Hierboven hebben wij al een aantal dingen uitgelegd waar je op moet letten als je een kniebrace koopt. Toch kan het erg lastig zijn om een goede verantwoorde keus te maken. Het is echter wel belangrijk dat je de juiste brace bij jouw specifieke situatie kiest.

Een brace die te restrictief is zal je veel in de weg zitten waardoor je de brace steeds minder zal dragen. Uiteraard moet de brace wel voldoende steun geven anders zal het niet voldoende helpen. Je moet daarom een brace kiezen die net voldoende steun geeft, zonder je in de weg te zitten.

Wanneer je de kniebrace draagt

Een vraag die heel vaak aan ons wordt gesteld is wanneer een brace gedragen moet worden. Over het algemeen geldt hiervoor het volgende advies: draag de brace bij de bewegingen waar je het meeste pijn hebt. Heb je bijvoorbeeld veel pijn tijdens fysieke bewegingen, dan is het verstandig om de brace voor het werken aan te trekken.

Het is echter wel belangrijk dat je de brace niet standaard draagt. Als je bijvoorbeeld rustig zit is het niet nodig om een brace te dragen. Een brace biedt namelijk voornamelijk steun bij activiteiten. Als je zit kan je gewricht tot rust komen en heeft het dus weinig baat bij extra steun. Ook draag je een kniebrace in de regel nooit ’s nachts, tenzij je natuurlijk een speciale afspraak hebt met je therapeut of arts.

Lees dit artikel als je meer wilt weten over hoe en wanneer je een brace moet dragen.

Vraag en antwoord

Wij ontvangen regelmatig vragen over braces. Hieronder behandelen wij de vragen die wij het meest voorbij horen komen. Mocht jouw vraag er niet tussen staan dan kan je die stellen in de reacties onderaan dit artikel. Voor vragen die je liever privé houdt kan je ons ook benaderen via info@bracewijzer.nl.

Kan ik zelf een geavanceerde scharnierende kniebrace kopen?

Hoewel scharnierende kniebraces op sommige webshops te koop zijn raden wij dit niet aan. Zoals we eerder hebben verteld moeten deze braces namelijk worden afgesteld door een orthopedisch instrument maker.

De beugel moet voorgevormd worden naar het been en het scharnier moet worden ingesteld. Zonder de juiste kennis, vakmanschap en gereedschap zal dit niet goed gebeuren. Daarom verwijzen wij bij zulke braces altijd door naar een orthopedisch instrumentmaker. Hier vind je een overzicht van alle orthopedisch instrumentmakers in Nederland.

Verzwakt een kniebrace de spieren?

Wij horen deze fabel geregeld. Daarom behandelen wij deze vraag zeer regelmatig in onze artikelen. Veel mensen denken dat een brace de spieren verslapt, maar dat is niet waar. Dit is veelvuldig in verschillende medische onderzoeken aangetoond.

Je spieren moeten nog even hard werken om je gewricht aan te sturen. Sommige onderzoeken zien zelfs een positief effect. Een verklaring hiervoor is dat mensen meer gaan bewegen als de pijn afneemt. Hierdoor train je de spieren juist meer. Lees dit artikel voor meer informatie en de onderzoeken.

Wat kan ik verder doen tegen knieartrose?

Als je een brace hebt gekocht en deze draagt, betekent dat niet dat je verder geen rekening hoeft te houden met jouw bewegingsklachten. De brace is slechts een hulpmiddel binnen de conservatieve behandeling van jouw klacht. Naast het dragen van een brace is het ook verstandig om met een zorgprofessional (veelal een fysiotherapeut) een beweegprogramma op te stellen, immers beweging is de sleutel bij knieartrose!

In dit artikel, geven wij meer tips over hoe je de pijn kan verlichten.

Bronnen:

Bart van Ommen

Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *