Hoelang moet ik een brace dragen?

Hoelang moet ik een brace dragen?

 

Auteur: Bart van Ommen – ⏱ 6 minuten

Fysiotherapeuten en orthopedisch specialisten krijgen vrijwel bij elke brace de vraag: “Hoelang moet ik de brace dragen en wanneer?’’ In principe zijn er geen harde regels die aangeven hoelang en wanneer een brace gedragen moet worden. Deze afweging wordt namelijk per situatie en per persoon gemaakt. In dit artikel geven wij antwoord op deze vraag. Op basis van onze kennis over braces en op basis van ervaringen van zorgprofessionals die werken met onze producten.

Kort antwoord:

De werkelijke draagtijd is sterk afhankelijk van de klacht. Heb je een chronische aandoening dan is de draagtijd veelal ook chronisch. Dat wil niet zeggen dat je de brace 24 uur per dag om moet hebben. Is je bewegingsklacht tijdelijk, bijvoorbeeld door een blessure, dan is het advies om een brace te dragen totdat de klacht is hersteld. Echter kan het in situaties ook raadzaam zijn om de brace preventief tijdens bijvoorbeeld sport te gebruiken voor een langere periode.

Hoelang moet ik een brace dragen?

Dit hangt af heb je een chronische bewegingsklacht of een tijdelijke bewegingsklacht? Chronisch betekent dat de bewegingsklacht niet meer herstelt, denk bijvoorbeeld aan een instabiele knie door een afgescheurde (niet geopereerde) voorste kruisband, artrose en vocht in de benen. Onder tijdelijke bewegingsklachten verstaan we bijvoorbeeld sportblessures, verzwikking, verstuiking, een botbreuk of een kneuzing van een gewricht.

Advies bij een tijdelijke bewegingsklacht

Een brace bij tijdelijke klachten kan meerdere doeleinden hebben:

  1. Volledig vergendelen van (bepaalde) gewrichtsbewegingen
  2. Beperken van (specifieke) gewrichtsbewegingen
  3. Geven van druk rondom het gewricht

Daarom is het kiezen van een juiste brace van groot belang voor het effect. Een brace moet je lang genoeg blijven dragen omdat anders het gewricht niet volledig kan herstellen. Als de pijn drastisch verminderd kun je langzamerhand het dragen van de brace afbouwen. “Gemiddeld duurt dit 14 dagen”, zegt hand- en polstherapeut Bennie de Jonge. Lees dit artikel voor meer informatie over de verschillende soorten braces.

Advies bij een chronische bewegingsklacht

Als je een chronische bewegingsklacht hebt, dan is een brace bedoelt ter ondersteuning aan je dagelijkse activiteiten. De aard van je activiteiten, in combinatie met je klacht,  bepalen welk type brace het meest geschikt is voor je. Deze braces worden dan ook chronisch gedragen, veelal op geleide van pijn.

Wanneer moet ik een brace dragen?

Vooropgesteld, het is niet nodig om in een brace te leven. Daarmee bedoelen we dat het niet voor iedereen nodig is om een brace een hele dag te dragen. Het draagadvies verschilt per persoon en is maatwerkadvies. Een zorgprofessional kan je goed helpen met het maken van de juiste keuzes hierin. Het draagadvies is afhankelijk van de aard van de bewegingsklacht, de activiteiten, de pijnintensiteit en de persoon.

Aard van de bewegingsklacht

Wederom hebben we het hier over een tijdelijke of chronische klacht. Bij een tijdelijke klacht wordt veelal geadviseerd de brace gedurende vele uren per dag te dragen. Afhankelijk van de klacht wordt geadviseerd om de spalk gedurende de nacht te dragen. Bij tijdelijke bewegingsklachten adviseren we het advies van de zorgprofessional zo goed mogelijk op te volgen, voor een goed en snel resultaat. Bij chronische klachten is het doel van de brace dagelijkse activiteiten (beter) mogelijk te maken. Hier geldt een draagadvies op maat.

De activiteiten

Bepaal voor jezelf wanneer je last hebt van je bewegingsklacht. Dit kan een gevoel van pijn zijn, maar ook een instabiel gevoel, zwelling in een gewricht of andere ongemakken voelbaar in en rondom het gewricht. Daar waar je hinder ondervindt zou je kunnen overwegen een brace te dragen.

Pijnintensiteit

Op geleide van pijn wordt vaak een advies gegeven. Zo ook bij het dragen van bracing. Dit advies geldt over het algemeen in meerdere mate  bij chronische klachten en in mindere mate bij tijdelijke klachten. De brace wordt meestal gedragen bij specifieke activiteiten, daar waar pijn je tegenhoudt. Denk bij voorbeeld aan rugpijn tijdens tillen, kniepijn tijdens een wandeling, of pijn in de duim tijdens het gebruik van een computer.

De persoon

Zeker niet een onbelangrijk aspect. Wat voor type persoon ben je en hoe sta je tegenover het dragen van een brace? Hier kom je eigenlijk maar op één manier achter en dat is na een periode van het dragen van een brace. Vraag jezelf af: “Wanneer is de brace een toegevoegde waarde voor mij en wanneer is deze dat ook niet”. Dit bepaald mede wanneer jij het fijn vindt om de brace te dragen. Kijk daarbij niet alleen naar de activiteit zelf, maar ook naar pijn en vermoeidheid na de activiteit. Een zorgprofessional kan je helpen bij het maken van de juiste keuzes voor gebruik.

Moet ik de brace ook in de nacht dragen?

Verreweg de meeste braces moeten voornamelijk overdag worden gedragen. Hierbij is het advies om ’s nachts de brace af te doen, aangezien het gewricht dan tot rust kan komen. Er zijn echter specifieke braces waarbij het verstandig is de brace zowel overdag, als ’s nachts te dragen. Braces voor de pols en duim zijn hiervan een voorbeeld. Dit doe je om ook ‘s nachts te voorkomen dat je verkeerde bewegingen maakt. Een goed voorbeeld is de brace bij een carpaal tunnel syndroom. Daarnaast zijn er ook nog een aantal braces die enkel ’s nachts moeten worden gedragen. Hierbij gaat het om braces die een specifieke klacht behandelen, zoals tendinopathie in de achillespees. Hier helpt de brace tijdens de nacht dat je pees op rek blijft en zo sneller en beter herstelt. Kijk voor een advies over het dragen van de brace in de handleiding van de brace, of raadpleeg een zorgprofessional voor advies.

Hoe bouw je het dragen van een brace af?

Dit is van toepassing bij tijdelijk gebruik van een brace. Het is erg belangrijk dat je het dragen van de brace niet te snel afbouwt. Je gewricht is gewend aan de druk en ondersteuning van de brace. Over het algemeen kan je het beste eerst stoppen de brace te dragen tijdens de rust of lichte activiteiten. Als dat zonder pijn lukt, kun je de brace proberen een dag uit te houden. Als je echter een belastende activiteit gaat doen, is het verstandig om de brace preventief te dragen.

‘’Mijn advies is, draag de brace zolang mogelijk totdat de brace ‘tegen gaat werken’. Als je meer last krijgt van de brace, dan heb je deze lang genoeg gedragen, is mijn stelling’’ – hand- en polstherapeut Bennie de Jonge

Lees hier het volledige interview met hand- en polstherapeut Bennie de Jonge

Het verschil tussen een sportbrace en een ‘’normale’’ brace

Het verschil tussen een sportbrace en een brace voor dagelijks gebruik, zit voornamelijk in het materiaal waarvan de brace is gemaakt en in de werking. Een sportbrace is vaak gemaakt van neopreen, dit materiaal zorgt voor een goede vochtafvoer. Dit elastische materiaal wordt ook gebruikt in watersportkleding omdat het niet onprettig aanvoelt als het nat wordt. Een brace voor dagelijks gebruik is gemaakt van andere stoffen die minder goed water afvoeren. Deze stoffen zijn zachter en voelen daardoor prettiger op de huid als het droog blijft.

In braces voor dagelijks gebruik heb je veel verschillende soorten, namelijk: compressie, semi-rigide en rigide braces. Voor meer informatie over de verschillende soorten braces, zie artikel. Sportbraces kunnen echter minder bewegingen beperken omdat het anders niet meer mogelijk is om te sporten. Semi-rigide en rigide braces zijn daarom bijna nooit beschikbaar als sportbrace. Bijna alle sportbraces werken door middel van compressie en hebben soms baleinen. Voor meer informatie over compressiebraces, zie dit artikel. In veel gevallen is het ook niet verstandig om te gaan sporten als je een rigide of semi-rigide brace nodig hebt, omdat deze braces voornamelijk voor zware klachten zijn.

Een sportbrace wordt vaak preventief gedragen nadat het letsel van de blessure voor het grootste gedeelte is genezen. Na een blessure kan het gewricht namelijk nog lange tijd verzwakt zijn, waardoor er een grote kans is op een tweede blessure. Om deze tweede blessure te voorkomen kunnen sportbraces nog een lange tijd worden gedragen, nadat de pijnklachten zijn verdwenen.

‘’Het is aangetoond dat je zelfs tot één jaar na het ontstaan van een letsel een verhoogd risico loopt op een recidief letsel. Een brace kan er dus ook toe bijdragen dat mensen eerder hun sport weer kunnen uitoefenen.’’ Sportfysiotherapeut Michael Kappers – Gezondheidscentrum Haarlemmermeer

Hoe weet ik welke brace ik moet hebben?

Dit artikel gaat over praktische vragen rondom een brace. Alles valt en staat bij het kiezen van de juiste brace. Eén die past bij jou en jouw situatie. Omdat er veel keuze is en deze veelal onderschat wordt hebben wij Bracewijzer ontwikkeld. Een tool die jou helpt het juiste type brace te kiezen bij jouw klacht en jouw situatie door middel van specifieke vragen. Start Bracewijzer met de knop hieronder.

Bart van Ommen

Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

 

2 gedachten over “Hoelang moet ik een brace dragen?”

  1. Ik heb een scheenbeen bot stressfractuur. Orthopedist mij een hoge loopbrace gegeven met lange sok. Dit doet pijn aan mijn scheenbeen.is dit de juiste oplossing?

    1. Beste Lies,
      Bedankt voor je reactie. Het is lastig om op basis van je omschrijving een concreet advies te geven. Daarom raad ik je aan terug te gaan naar de orthopedist of contact op te nemen met een verkooppunt (Orthopedisch specialist) bij jou in de buurt. Hopelijk kunnen ze je daar helpen met een passende oplossing. Kijk hier voor al onze verkooppunten. Ik hoop dat je snel een passende oplossing hebt gevonden en de pijnklachten aan je scheenbeen snel opgelost zijn.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *