Helpt een brace bij carpaal tunnel syndroom?

Helpt een brace bij carpaal tunnel syndroom?

 

Auteur: Bart van Ommen – ⏱ 3 minuten

Het carpaal tunnel syndroom (ook wel afgekort als CTS) is een veel voorkomende klacht in de pols. Deze klacht komt voornamelijk voor bij mensen tussen de 40 tot 60 jaar, zwangere vrouwen en mensen met overgewicht. In dit artikel lees je wat carpaal tunnel syndroom is, hoe het ontstaat, wat je er tegen kunt doen en in hoeverre een brace kan ondersteunen bij de klachten.

Wat is carpaal tunnel syndroom?

De carpale tunnel is een nauwe doorgang tussen meerdere handwortelbeenderen, waar zenuwen en pezen doorheen lopen. Wanneer deze tunnel vernauwd, worden de zenuwen bekneld. Zo kan het carpaal tunnel syndroom ontstaan. Carpaal tunnel syndroom wordt meestal vastgesteld door een huisarts. Klachten die veel voorkomen zijn:

  • Pijn in de vingers of handpalm
  • Tintelingen
  • Gevoelloze vingers

Waardoor ontstaat carpaal tunnel syndroom?

Carpaal tunnel syndroom kan meerdere oorzaken hebben. Bij zwangere vrouwen komt deze klacht vaak voor omdat de schildklier langzamer gaat werken (ook bekend als hypothyreoïdie) en er een overproductie van groeihormonen is (ook bekend als acromegalie). Een andere veel voorkomende oorzaak is overbelasting of een onjuiste (werk)houding. Zo zijn repeterende bewegingen een mogelijke oorzaak, denk bijvoorbeeld aan typen op een computer. Trillingen zijn ook een bekende oorzaak voor carpaal tunnel syndroom, bijvoorbeeld als je veel werkt met een drilboor. Bij sommige mensen is de carpale tunnel vanaf de geboorte vernauwd, deze mensen hebben een verhoogd risico op deze klachten.

Wie zijn de behandelaren?

De huisarts kan een indicatie stellen en je een advies geven voor behandeling van carpaal tunnel syndroom. Er kan doorverwezen worden naar een specialist in het ziekenhuis. In veel gevallen een neuroloog. Ook kan er worden doorverwezen naar een handtherapeut. De handtherapeut is een gespecialiseerde therapeut die alles weet over de spieren en gewrichten in de hand. Zo kan de handtherapeut een brace aanmeten, oefeningen geven en je begeleiden door een eventueel operatietraject. Hieronder de meestvoorkomende behandeltrajecten.

Wat kan ik tegen carpaal tunnel syndroom doen?

Er zijn meerdere behandelmethodes voor carpaal tunnel syndroom. Welke behandelmethode het beste bij jouw past ligt aan de ernst van de klacht.

Rust nemen

Vrijwel alle mensen met carpaal tunnel sydroom wordt geadviseerd om de pols te ontzien. Bij ongeveer 25% (bron: thuisarts.nl) van de gevallen gaat de klacht binnen een jaar vanzelf over. De kans dat de klacht vanzelf over gaat is het grootst bij jongeren en jongvolwassenen. Om goede rust te bewerkstelligen wordt vaak een polsbrace geadviseerd. Mocht de klacht na enige tijd van rust niet verdwijnen dan kan er gekeken worden naar alternatieven zoals een injectie en/of een operatie.

Een brace dragen

Een brace wordt vaak ingezet bij carpaal tunnel syndroom, omdat hiermee de pols in alle rust kan genezen. De brace zorgt voor immobilisatie van de polst. De brace wordt vaak voornamelijk ’s nachts gedragen. Bij 30% tot 50% (bron: thuisarts.nl) van de mensen worden de klachten minder binnen 6 weken.

Injectie

In sommige gevallen beslist een arts dat een ontstekingsremmend injectie te geven. De stof die wordt toegediend (corticosteroïd) kan beginnende carpaal tunnel syndroom verminderen of laten verdwijnen.

Operatie

Vrijwel de laatste keuze van de arts is om te gaan opereren, voornamelijk omdat dit een ingrijpende maatregel is.

Welke brace moet ik hebben voor carpaal tunnel syndroom?

Binnen Thuasne hebben wij drie verschillende braces voor deze klacht. Hieronder leggen wij kort uit wat het voordeel is van elke brace. Je kunt op de namen hieronder klikken om meer te weten te komen over elke brace.

Ligaflex classic

Deze brace wordt het meest gebruikt voor carpaal tunnel syndroom. Deze brace heeft een lange balein met een anatomische handpalmondersteuning die door de therapeut is af te stellen.


Dynastab dual

Deze brace heeft dezelfde eigenschappen als de Ligaflex classic, maar is alleen een stuk korter. Deze brace is minder beperkt in de bewegingen, wat prettiger is bij dagelijkse activiteiten. Hierdoor heeft de brace echter een minder immobiliserende werking.

Ligaflex pro

Deze brace is een geavanceerdere versie van de Ligaflex classic. Deze brace heeft een ‘’quick lacing system’’ , wat het aantrekken van deze brace vergemakkelijkt. Dit is voornamelijk prettig omdat je de brace altijd aan moet trekken met één hand.

Bronnen:

Bart van Ommen

Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *