Hoe moet je een brace wassen?
Auteur: Bart van Ommen – ⏱ 8 minuten
Braces ondersteunen ons gedurende de dagelijkse of sportieve activiteiten. Een brace wordt veelal gelijk op de huid gedragen en daarom moet een brace regelmatig schoongemaakt worden. Enerzijds is dat om de hygiëne te behouden, maar anderzijds is het ook van belang voor de duurzaamheid van de brace. In dit artikel gaan we verder in op adviezen om braces schoon te maken en schoon te houden. Zo beantwoorden wij de volgende vragen: Wanneer moet je een brace wassen? Hoe moet je een brace schoonmaken/wassen? Hoe kan ik mijn brace zolang mogelijk gebruiken?
De wasvoorschriften vind je op het label en in de handleiding. Lees de handleiding zorgvuldig, want er gaat nog wel eens wat fout tijdens het schoonmaken van de brace. Zo worden braces te heet gewassen, baleinen en pads niet verwijderd of verkeerd gedroogd.
In dit artikel bespreken wij in meer details, waar je op moet letten als je een brace gaat wassen.
Hoe je een brace wast
Bij elke brace zit een handleiding. In onze handleiding nemen we altijd de ruimte om je praktische tips te geven hoe je onze producten zo goed mogelijk kan reinigen. De eerste en allerbelangrijkste tip bij aanschaf van het product is om deze handleiding te lezen. Uit ervaring weten we dat veel handleidingen met verpakking en al weggegooid worden. Daarom ook dit artikel met algemene tips voor het wassen van jouw brace. Daarnaast is het raadzaam om een brace in een waszakje te wassen voor een langere levensduur van het materiaal.
Twijfel je over het wassen van een brace, check dan ook altijd het label van de brace. Daarop vind je de iconen hoe deze zo goed mogelijk schoon te maken is.
Op het gebied van wassen heb je drie verschillende type braces: geweven braces, neopreen braces en harde kappen braces. Uiteraard kunnen rigide materialen niet in een wasmachine worden schoongemaakt. Daarom bespreken we deze drie groepen afzonderlijk van elkaar.
Mocht je twijfelen over het wassen van je brace, schroom niet om ons te raadplegen door een reactie achter te laten op bracewijzer.nl (onderaan) of door on te mailen op info@bracewijzer.nl.
Net als u vinden wij het belangrijk dat uw hulpmiddel zo optimaal en lang mogelijk blijft werken.
Geweven braces
Thuasne produceert het merendeel van haar geweven braces vanaf het spinnen van het garen. Dit zorgt ervoor dat wij maximale controle hebben op de eigenschappen. Dit is van groot belang voor het draagcomfort, het voorkomt zweten en zorgt ervoor dat de brace niet afzakt. Onze braces zijn ook opgebouwd uit verschillende zones.
Elk met een ander type garen. Zo heb je bijvoorbeeld compressie-loze zones in de knieholte. Hier is compressie niet noodzakelijk en gaat het juist meer over ventilatie. Dit garen heeft dan ook de eigenschap dat het sterk ventileert. Al deze facetten zorgen ervoor dat de brace je perfect ondersteunt en zorgt voor een zo hoog mogelijk draagcomfort.
Wil je meer lezen over de voordelen van onze geweven braces, lees dan dit artikel.
Veel geweven braces worden direct op de huid gedragen, denk aan kniebraces, enkelbraces elleboogbraces en polsbraces. Rugbraces en sommige enkelbraces kunnen desgewenst op een hemd/t-shirt of sok gedragen worden. Hierdoor hoef je ze wellicht minder snel te wassen.
Transpiratievocht en de huid zorgen ervoor de de brace op den duur vies wordt. Al kan dit natuurlijk ook komen door de omgeving waarin je werkt/sport. We vinden het heel normaal om (sport)kleren regelmatig te wassen, maar dit is van net zo groot belang voor je brace. Enerzijds voor de hygiëne en om vieze luchtjes te voorkomen. Maar ook met name voor de optimale effectieve werking van je brace en de duurzaamheid. Daarnaast is de brace ontworpen om regelmatig gewassen te kunnen worden. Daarom adviseren wij ook de brace regelmatig te wassen!
Compressie braces
Lees uiteraard van te voren de gebruiksaanwijzing en/of het label van je brace. Je weet zo hoe een brace gewassen moet worden en of deze wel/niet in een wasmachine kan. In bijna alle gevallen is het voor onze producten mogelijk de brace te wassen in de wasmachine. Hier zijn onze braces dan ook op getest.
Voordat je gaat wassen: Zorg ervoor dat je de uitneembare baleinen van de brace eruit haalt. Zitten er rigide baleinen in een brace dan zijn deze bijna altijd uitneembaar. Kijk dus goed of dit het geval is. Hieronder een foto van de Genu Ligaflex. Een brace met een rigide scharnier die via een pocket uitneembaar is. Daarnaast is het erg belangrijk dat je klittenbanden sluit voordat je gaat wassen.
Wassen: Was volgens instructie (zie handeliding of label). Gebruik alleen een neutraal wasmiddel, geen bleekwater of andere agressieve wasmiddelen.
Na het wassen: Drogen in een droger is in bijna alle gevallen niet toegestaan. Dit tast direct de elastische materiaaleigenschappen aan. Een brace moet je de tijd geven om te drogen. Doe dit ook niet direct op een radiator of andere directe warmtebron, want dit heeft hetzelfde effect! Wil je het drogen versnellen, laat je brace aan de lucht drogen (wasrek) of wikkel je brace in een handdoek.
Neopreen sport braces
Neopreen braces worden veel toegepast binnen sport. Het voordeel, maar soms ook een nadeel is dat neopreen warmte vasthoudt en relatief slecht ventileert. Daarom zijn onze Neopreen sportbraces geperforeerd. Dit zorgt voor een betere ventilatie. Neopreen braces zullen dan ook sneller gaan ruiken en dus is het regelmatig wassen van deze braces noodzakelijk.
Veel neopreen braces kunnen gewassen worden in de wasmachine. Echter kijk goed naar de wasvoorschriften, immers neopreen is gevoelig materiaal voor krimp of het verliezen van de elastische eigenschappen.
Wil je weten of een Neopreen brace geschikt is in jouw situatie? Lees dan dit artikel.
Voor het wassen: Zorg dat klittenbanden gesloten zijn.
Wassen: Was volgens instructie (zie handeliding of label). Gebruik alleen een neutraal wasmiddel, geen bleekwater of andere agressieve wasmiddelen.
Na het wassen: Drogen in een droger is bij neopreen niet toegestaan. Dit tast direct de elastische materiaaleigenschappen aan. Het voordeel van neopreen is wel dat het sneller droogt dan een compressie brace. Droog je product niet direct op een radiator of andere directe verwarmingsbron, want dit heeft hetzelfde effect! Wil je het drogen versnellen, laat je brace aan de lucht drogen (wasrek) of wikkel je brace in een handdoek.
Rigide braces
Rigide braces zijn braces met harde kappen. Denk aan kniebraces, zoals hier naast weergegeven. Rigide materialen kun je niet wassen in een wasmachine. Rigide braces bevatten bekledingssets. Deze zijn altijd uitneembaar en kunnen wel gewassen worden. Zo ook de banden van de brace. Wat een uitdaging is bij het wassen van deze braces is het juist in elkaar zetten en afstellen van de brace. Daarom kiezen veel mensen ervoor om de brace met een handwas te wassen. Onze scharnieren zijn water bestendig en zo kun je de brace dus in totaal wassen zonder de bekleding en banden eruit te nemen.
Kies je er wel voor om de banden en bekleding in de wasmachine te wassen, dan hebben we hier een aantal tips:
- Maak foto’s van de brace en eventueel brace onderdelen, zodat je weet wat waar hoort.
- Meestel zijn onze banden op een rigide brace genummerd. Kijk dus goed waar welke band hoort. Noteer desnoods de nummers op de brace, zodat je ze weer goed kan terugplaatsen.
- Banden zijn veelal ingesteld op jouw lichaamsvormen. Als je banden van de brace haalt, zorg er dan voor dat je deze altijd op dezelfde vouw terug slaat en het klittenband weer vast zet. Zo weet je ook na het wassen hoe de banden afgesteld moeten worden.
Je merkt al, het terugplaatsen van bekleding en banden is niet altijd eenvoudig, besteedt hier vooral de eerste keer goed aandacht aan, zodat jouw brace de juiste ondersteuning blijft bieden na het wassen.
Wat ook veel gedaan wordt is het aanschaffen van een extra bekledings-, en bandenset. Deze zijn los verkrijgbaar. Laat deze de eerste keer goed afstellen door de zorgprofessional die jou de brace verstrekt. Op deze manier hoef je niet te wachten totdat onderdelen gedroogd zijn.
Hoe vaak moet je een brace wassen
Er is geen regel over hoe vaak je een brace moet wassen. Dit hangt sterk af van de draagtijd, de persoon en de activiteit. Braces worden veelal niet de hele dag gedragen. Veel braces worden alleen gedragen daar waar je de ondersteuning nodig hebt. Denk aan sportbraces, die alleen bij sport gedragen worden en een rugbrace onder werktijd.
Wordt een brace gedurende een kortere tijd gedragen dan kan het zijn dat je deze minder vaak hoeft te wassen. Meer bepalend is uiteraard de persoon. Zweet je van nature snel of niet? Dit bepaald in grote mate hoe vies de brace wordt.
Ook bepaalde huidaandoeningen kunnen ervoor zorgen dat je de brace sneller moet wassen. Bij huidaandoeningen is het wel aan te raden om, in overleg met je zorgprofessional, een huidcreme te gebruiken. Belangrijk is dan, dat je voor het dragen van de brace, de huidcrème goed in moet laten trekken, anders tast het het materiaal van de brace aan.
Tot slot is de activiteit van belang. Sport je met de brace, dan is de kans groter dat je de brace na elke sportactiviteit moet wassen, net als je sportkleding. Kortom, was je brace regelmatig! Een goede geleide is reuk. Gaat je brace ruiken, dan is het tijd om te wassen.
Vraag en antwoord
Wij krijgen regelmatig specifieke vragen over hoe je een brace moet wassen. Daarom bespreken wij deze vragen een voor een. Mocht jij een vraag hebben die wij niet behandeld hebben, dan kun je die achterlaten in de reacties. Ook kun je ons mailen via info@bracewijzer.nl.
Mag een brace in de wasmachine?
Ja, veel braces mogen gewassen worden in de wasmachine. Dit staat ook op het label of in de handleiding van de brace. Rigide onderdelen mogen nooit in de wachtmachine. Deze kun je uit de brace halen voordat je gaat wassen.
Mag een brace in de droger?
Nee, een brace mag niet in de droger. Dit heeft ermee te maken dat de brace niet blootgesteld mag worden aan hoge temperaturen. Dit tast direct de eigenschappen van het materiaal aan. Een brace mag je dus ook niet drogen op een radiator of op een andere directe warmtebron. Het beste is je brace te drogen aan de lucht (buiten) of op te rollen in een handdoek.
Hoe moet je een brace drogen?
Een brace moet drogen voordat je deze weer kan gebruiken. Bij voorbaat op een wasrek, het liefst liggend. Drogen aan de buitenlucht in de zomer versnelt het drogen, ook kan je de brace in een droge handdoek wikkelen.
Tips voor het wassen van een brace
Hierbij alle tips kort op een rijtje.
Voor het wassen:
- Lees de wasvoorschriften in de handleiding van de brace.
- Sluit klittenbanden voordat je gaat wassen.
- Verwijder rigide materialen en was deze niet in de wasmachine.
- De bekleding en banden van een rigide brace zijn uitneembaar, maar let wel goed op dat deze op de juiste manier en met de juiste instellingen weer worden teruggeplaatst.
Het wassen:
- Check het label van de brace en selecteer het juiste wasprogramma.
- Gebruik een neutraal wasmiddel.
Na het wassen
- Doe een brace niet in de droger.
- Droog een brace niet op een radiator of andere directe warmtebron.
- Bij een rigide brace of een compressiebrace met rigide onderdelen; zorg ervoor dat de bekleding, banden of rigide onderdelen juist worden teruggeplaatst.
Meer weten over braces?
Heb je nog andere vragen over hoe je een braces, bijvoorbeeld hoe en wanneer je de brace dragen? Hieronder vind je artikelen waarin wij ander veel gestelde vragen over braces beantwoorden:
- Hoelang moet ik een brace dragen?
- Hoe trek je een brace goed aan?
- Kan een brace je spieren verslappen?
- Hoe werkt een brace
Bart van Ommen
Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.