Het kwaliteitsverschil binnen braces

Het kwaliteitsverschil binnen braces

 

Auteur: Bart van Ommen – ⏱ 8 minuten

Braces zijn er in verschillende soorten, kwaliteiten en prijsklassen. Zo meten orthopedische instrumentmakers braces tot enkele honderden euro’s aan. Ze worden veelal op maat gemaakt of naar maat ingesteld. Dit zijn de hoog specialistische braces. Aan de andere kant zijn er ook zeer eenvoudige braces die op grote schaal worden gefabriceerd. Deze braces worden vaak verkocht op plekken waar je het niet zou verwachten, zoals een supermarkt, drogisterij of andere (retail)winkel. De meeste braces die je als consument zelf kan kopen, liggen onder de honderd euro.

De grote vraag is natuurlijk in hoeverre er verschil zit in de kwaliteit van deze braces. Hoewel je mag verwachten dat braces van hoge kwaliteit vaak duurder zijn, kun je niet de kwaliteit van de brace enkel baseren op de prijs. Naast prijs speelt ook het ontwerp en fabricageproces een belangrijke rol. Van een relatief duurdere brace mag je ook meer (onderbouwde) functionaliteit, duurzaamheid en comfort verwachten. Het belangrijkste verschil in de kwaliteit van deze braces zit hem in de diversiteit van materialen, weeftechnieken en afwerkmethodes die worden gebruikt. In dit artikel leggen wij uit wat het onderscheid is tussen de verschillende brace kwaliteiten op de markt.

Elastische materialen

Braces van elastisch materiaal worden van verschillende materialen gemaakt. Enkele elastische materialen die vaak verwerkt worden voor elasticiteit zijn: rubber (waaronder neopreen en latex) of elastaan. Rubbers zijn relatief goedkope bestandsdelen, dit hangt af van hun samenstelling. Duikpakken (wetsuits) worden onder andere hiervan gemaakt, omdat het materiaal als voordeel heeft dat het warmte vasthoudt. Dit is prettig bij een aandoening als reuma en in de winterperiode. Maar deze materialen zijn minder geschikt voor een langere draagduur of het dragen van de brace tijdens (sportieve) activiteiten. Daarnaast is neopreen in duurdere, meer duurzame samenstelling, en in een relatief goedkope samenstelling, verkrijgbaar op de markt. De goedkope variant heeft vaak een beduidend minder elastisch vermogen en heeft een lage duurzaamheid. Het materiaal is overigens niet erg milieuvriendelijk. Daarnaast zijn er allergieën voor deze materialen, vaak te herkennen aan een rode huid.

Bij geweven braces worden elastische materialen verwerkt in de draden. Dit gebeurt tijdens het spinnen. Vaak gebruikte materialen zijn: rubber of elastaan. Rubber is een relatief goedkope elastische stof. Het nadeel is de beperkte rekbaarheid van het materiaal en de duurzaamheid. Elastaan heeft uitermate hoge rek eigenschappen en is duurzaam. Hoe meer elastaan verwerkt wordt in een brace, des te beter de rekbare eigenschappen. Dat wil niet zeggen dat een brace met meer elastaan altijd beter is. Een goede mix van elastische en niet elastische materialen is noodzakelijk voor een goede druk en pasvorm van de brace. Daarom worden braces veelal gemaakt in meerdere maten. Soms wel 8 verschillende maten. Naast de keuze van de materialen is het kiezen van de juiste maat daarom ook erg belangrijk. Lees het onderstaande artikel voor meer informatie over het kiezen van de juiste maat:

‘’Hoe je een brace goed aantrekt – kiezen van de juiste maat’’

Bij alle elastische materialen wordt afgeraden de brace in direct contact met een warmtebron (zoals een radiator) te laten drogen. Dit tast de elastische eigenschappen van het materiaal aan.

De buitenlaag van het garen

Bij geweven braces wordt het elastische garen, tijdens het spinnen, omwikkeld met andere niet elastische materialen. Deze materialen zorgen veelal voor duurzaamheid, zachtheid en comfort.

Veel gebruikte materialen zijn: polyamide, polyester, polyurethaan, siliconen en katoen. Alle vijf de materialen zijn comfortabel op de huid. Siliconen zorgen ervoor dat de brace op zijn plek blijft zitten. Het nadeel van katoen is echter dat het snel scheurt, slijt en pluist. Braces van hogere kwaliteit worden daarom vaak gemaakt met een combinatie deze materialen. Deze moderne stoffen voelen zacht aan en pluizen/slijten veel minder snel. Bij veel leveranciers/producenten wordt het materiaal gesponnen of zelfs geweven ingekocht. Bij de meer geavanceerde leveranciers en producenten wordt zelf gesponnen en geweven. Op deze wijze kan een leverancier de optimale samenstelling van zijn materiaal bepalen. Thuasne spint veel van het materiaal zelf en kan zo optimaal bijsturen in de samenstelling van de materialen. Zelfs siliconen wordt mee gesponnen in ons materiaal.

Productieproces

Het goedkoopst en het makkelijkst is het om de elastische stof in te kopen en daar een brace van te maken. Bij neopreen braces is dit het standaard productieproces, maar dit komt ook voor bij geweven braces. In het productieproces worden patronen uit het materiaal geknipt/gestanst/gesneden en worden deze aan elkaar gestikt. Het nadeel van deze productiemethode is dat het onmogelijk is om de brace naar de vorm van het lichaamsdeel te produceren. Hierdoor is de druk minder goed, niet optimaal verdeeld.

De meeste fabrikanten kopen hun garen in of spinnen hun eigen garen. Met grote computergestuurde (vlakbrei) machines worden deze garen verwerkt tot een brace. Deze worden afgewerkt en vervolgens geassembleerd met de nodige ondersteunende materialen, zoals pelottes, baleinen en scharnieren. Het voordeel is dat er verschillende weeftechnieken (meer elastische en minder elastische) worden gebruikt voor één brace en dat de brace naar het lichaamsdeel kan worden gevormd. Ook kunnen meerdere samenstellingen van materialen in één brace worden toegepast. Hierdoor zit de brace niet alleen comfortabeler, maar heeft de brace ook een verhoogde effectiviteit. Thuasne spint bij de meeste elastische braces zelf haar garen en daardoor kunnen ze vanaf de vezel bepalen welke stoffen er in de brace moeten komen, wat de kwaliteit en de comfort ten goede komt.

Weeftechnieken

In simpelere braces wordt vaak één weeftechniek toegepast. Het voordeel is wederom dat dit goedkoop en eenvoudig is. Het nadeel is dat de brace kan afknellen en kan gaan irriteren. Daarnaast is de drukverdeling bij deze braces vaak niet optimaal.

Bij een kniebrace bijvoorbeeld is het verstandig om minder dik materiaal te gebruiken in de knieholte. Anders gaat bij het buigen van de knie het materiaal ophopen en knellen. Aan de voorkant van de knie gebeurt het tegenovergestelde. Hier trekt de brace extra als de knie wordt gebogen. Deze extra spanning is niet wenselijk en gaat vaak irriteren. Daarom wordt er vaak een zigzag patroon gebruikt dat extra kan rekken als de knie wordt gebogen.

Door deze verschillende weeftechnieken kan de hoeveelheid compressie, op verschillende plekken, versterkt of verminderd worden. Hierdoor voelt de brace prettiger aan, wordt insnoering voorkomen en wordt er de juiste hoeveelheid compressie geboden.

Speciale dunne weeftechniek in de knieholtes
Zigzag patroon aan de voorkant van de knie

De afwerking aan de randen

In dit artikel hebben wij het al een aantal keren gehad over knellen en insnoeren. Eén van de voornaamste dingen die een brace onprettig kan laten aanvoelen is als een brace te strak zit bij de randen. Hierdoor wordt de huid op een onprettige manier strakgetrokken en het kan zelfs de bloedsomloop beperken. Om dit tegen te gaan wordt er aan de uiteindes van de brace de hoeveelheid compressie langzamerhand verlaagd, dit is alleen mogelijk bij het weven met meer geavanceerde vlakbreimachines.

Daarnaast mag een brace niet afzakken terwijl het gebruikt wordt. Voornamelijk als je aan het sporten bent en veel gaat zweten kan dit voorkomen. Daarom worden vaak siliconengaren of noppen gebruikt, die meer grip hebben met de huid. Veelal wordt een siliconenband op de stof verwerkt na het weefproces, dit kan onprettig aanvoelen. Thuasne weeft, ter hoogte van de braceranden, in veel braces siliconen in.

Weeftechniek met lagere compressiewaarde aan de bovenkant van de brace
Siliconen garen aan de binnenkant van de rand van de brace

Duurzaamheid

In hoeverre duurzaamheid belangrijk is, ligt uiteraard aan hoe intensief, hoe vaak en hoelang, je de brace wilt dragen. Denk hierover goed na voordat je een brace wilt gaan aanschaffen. Zo slijt katoen sneller dan een goede mix van polyamide, polyester en polyurethaan. Daarnaast verliezen rubbers (zoals neopreen) sneller elasticiteit dan elastaan.

Op het materiaal en het productieproces worden op veel braces banden toegepast. Dit is veelal klittenband om de banden te verstellen. In de kwaliteit van klittenband zit een groot verschil. Misschien heb je dit zelf al eens gemerkt bij kleding dat bij de ene veel beter blijft, terwijl de andere snel gaat pluizen. Grofweg bestaan er twee soorten klittenband: micro en macro. Macro, de goedkope variant klittenband, is te herkennen aan grotere haakjes en is minder duurzaam. Ook hecht dit klittenband sneller aan kleding, wat ook een frustratie op zich is. Micro klittenband heeft kleinere haakjes en pluist daardoor minder snel.

Macro klittenband
Micro klittenband

De kwaliteit van de zachte kant, daar waar het klittenband op moet hechten, kan ook enorm verschillen. Als dit sterk en flexibel is, dan zal dit minder snel peelen, dit is het proces van het loslaten van het materiaal. Een goede manier om dit te testen is om het klittenband 10 keer na elkaar open en dicht te doen en dan het materiaal te onderzoeken, pluist het materiaal, dan is het van lage kwaliteit en zal de kracht snel verminderen.

Nog een tip: Sla bij het uittrekken van de brace altijd de klittenbanden terug. Zo voorkom je dat ze gaan hechten aan andere materialen van je kleding. Doe dit ook voordat je een brace in de was doet. Zo houdt je de bracekwaliteit optimaal.

De belangrijkste verschillen

Onderstaande punten betreffen een samenvatting van het hierboven beschreven artikel.

  • Elasticiteit: Braces krijgen door gebruik van rubbers of elastaan hun elasticiteit. Elastaan is een meer effectieve en duurzame oplossing. Echter de samenstelling van de gelede stof van de brace bepaalt de kwaliteit. Niet alleen het elastische component.
  • Niet elastische materialen: Rondom de elastische materialen worden niet elastische materialen gesponnen. De toegepaste materialen zorgen voor de mate van duurzaamheid, zachtheid en comfort. Een combinatie van materialen is de meest duurzame.
  • Spinnen, weven en/of samenstellen: Productieprocessen van braces onderscheiden zich nogal van elkaar. Sommige leveranciers/producenten knippen/snijden/stansen de ingekochte (geweven) materialen op maat en voeden dit samen tot het eindproduct. Dit is het standaard productieproces bij neopreen. Terwijl andere leveranciers de materialen spinnen en weven en dan samenvoegen tot een product. Waarin in het laatste geval veel meer controle is op de kwaliteit van de materialen en de vorm en functie van het eindproduct.
  • Comfort: doordat er meerdere weeftechnieken worden toegepast is de brace comfortabeler in bijvoorbeeld de holtes van het gewricht en bovenop het gewricht. Daarnaast loopt de hoeveelheid compressie af naar de randen van de brace, om insnoering te voorkomen.
  • Werkzaamheid: door weeftechnieken kan een geweven brace, exact de juist compressie bieden op iedere plek. Daarnaast wordt de bloedsomloop bevorderd. Doordat de brace insnoering voorkomt, wordt het herstelproces optimaal ondersteund.
  • Duurzaamheid: een belangrijk aspect, duurzaamheid, wordt grotendeels bepaald door de gebruikte materialen. Materialen zoals katoen en rubber slijten sneller dan elastaan, polyamide, polyester en polyurethaan. Ook in klittenbanden zitten grote verschillen in kwaliteit.

De braces van Thuasne

Onze braces zijn gemaakt van elastaan en worden omhult met polyamide, polyester en polyurethaan. Siliconen worden in het materiaal, op de daartoe benodigde plekken, meegeweven. Hierdoor hebben onze braces een hoog comfort, goede pasform, hoge duurzaamheid en zijn ze uiterst duurzaam. Wij bouwen onze braces op vanaf het spinnen tot het assembleren. Daarbij passen we meerdere weeftechnieken toe in één brace, zodat deze een optimale fitting hebben, niet knellen en de juiste hoeveelheid druk uitoefenen op het lichaamsdeel. Kortom, Thuasne braces staan voor optimale effectiviteit met een optimaal draagcomfort.

Wij produceren daarnaast ook een aantal sportbraces van geperforeerd neopreen. Dit zijn veelal instapmodellen die meer geschikt zijn voor kortdurend gebruik. Wil jij weten welke brace het beste bij jouw klacht past, vul dan Bracewijzer in. Via Bracewijzer krijg je aan de hand van een paar korte vragen, concreet advies welke brace het beste bij jou past.

Bart van Ommen

Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *