Wandelen – kan een brace helpen bij pijn in de knie?

Auteur: Bart van Ommen - ⏱ 2 minuten

Pijn in de knie komt vaak voor bij hardlopers, dit komt voornamelijk omdat de knie veel wordt belast. Bij wandelen wordt de knie minder belast, maar ook bij wandelaars komen vaak knieklachten voor. Pijn aan de knie komt vaak voor na een blessure, een onverwachtse beweging of een val. Een ander veelvoorkomende oorzaak is, is een chronische klacht, zoals artrose. Wil je meer weten over knieartrose, bekijk dan deze pagina.

Hoe kan ik de pijn verlichten?

Bij elke stap beweeg je de knie, als je tijdens deze beweging pijn hebt, kun je de volgende zaken proberen. Enkele aanpassingen waar je aan kunt denken zijn:

  • Een kortere afstand wandelen (of meer pauzeren tussendoor).
  • Doe met regelmaat gecontroleerde knieoefeningen. Een fysiotherapeut kan je hierin goed adviseren.
  • Ondersteun de knie door middel van een kniebrace. Deze kan jouw knie stabiliseren of corrigeren.
  • Gebruik bij het wandelen een ondersteuning, zoals een wandelstok of een rollator.
  • Draag een speciale dempende zool die schokken in het gewricht verminderen.

Hoe werkt een kniebrace?

Een kniebrace ondersteunt de knie door middel van compressiemateriaal, banden, baleinen of zelfs scharnieren. Deze ondersteuning zorgt ervoor dat jouw gewricht wordt ontlast en waardoor de pijn in het gewricht afneemt. Daarnaast zorgt een kniebrace ervoor dat de kans op een nieuwe blessure afneemt. Veel sporters, maar ook wandelaars, dragen daarom preventief een brace om dit risico te verminderen. Klik hier als je meer wilt weten over de werking van een brace.

Lees hier de ervaring van Rick met een kniebrace.

Welke kniebrace past het beste bij mij?

Het kiezen van de juiste kniebrace is belangrijk om een goed effect teweeg te brengen. Wij helpen je graag bij deze keuze met onze Bracewijzer. Bracewijzer is niet bedoeld om een indicatie te stellen en is daarom geen alternatief voor een consult bij jouw huisarts, arts, fysiotherapeut en andere zorgprofessionals. Het is verstandig om jouw bewegingsklacht altijd kenbaar te maken bij een daartoe bevoegde zorgprofessional.

Bart van Ommen
Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *