Helpt een kniebrace bij artrose?

Helpt een kniebrace bij artrose?

 


Nieuw artikel beschikbaar!

Wij hebben een nieuw artikel geschreven met meer relevante informatie over dit onderwerp. Klik hier om naar het nieuwe artikel te gaan.


Auteur: Bart van Ommen – ⏱ 2 minuten

Knieartrose (ook bekend als gonartrose) kan veel pijn veroorzaken. Hierdoor kan artrose je in het dagelijks leven flink beperken. Er zijn veel verschillende manieren om artrose te behandelen. In dit artikel behandelen wij de vraag: “Helpt een kniebrace bij artrose?”  Klik hier voor meer informatie over behandelmethodes voor artrose.

Helpt een kniebrace bij artrose?

Een kniebrace is een laagdrempelige oplossing voor artrose in de knie. De kniebraces voor artrose zijn gericht op het verlichten van pijn. In gevallen van beginnende artrose zou dit goed kunnen met een compressiebrace. Bij matige tot ernstige artrose wordt een corrigerende rigide kniebrace geadviseerd. Het voordeel van een kniebrace ten opzichte van pijnmedicatie is dat je er geen bijwerkingen van kunt krijgen. Ook wordt de kniebrace door een arts voorgeschreven om een eventuele operatie zo lang mogelijk uit te stellen. Een kniebrace kan gedragen worden wanneer de pijn het meest hevig is, of bij specifieke activiteiten met een hoog risico. Of een kniebrace helpt hangt af van de persoonlijke situatie en de pijnintensiteit. Het is daarom belangrijk om een goede overweging te maken welke brace het beste bij je past. Wij helpen je graag met onze Bracewijzer. Daarnaast kunt je uiteraard overwegen om een brace te passen bij een van onze verkooppunten.

Onderzoek

De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar het effect van kniebraces bij artrose. Dit is met name belangrijk om wetenschappelijk bewijs van het effect van een bepaalde behandelmethode aan te tonen. Het Amsterdam UMC heeft een systematisch onderzoek gedaan naar de werking van kniebraces en kwam tot de volgende conclusie:

Uit deze onderzoeken blijkt dat de brace de pijn in de knieën vermindert, de stabiliteit van de knieën verhoogt, het fysieke functioneren verbetert en het vertrouwen van patiënten in hun knieën verhoogt.

Bron: Benefits of soft knee bracing in knee osteoarthritis – proefschrift 2018

Welke kniebrace past het beste bij mij?

Het kiezen van de juiste kniebrace is belangrijk om een goed effect teweeg te brengen. Wij helpen je graag bij deze keuze met onze Bracewijzer. Bracewijzer is niet bedoeld om een indicatie te stellen en is daarom geen alternatief voor een consult bij jouw huisarts, arts, fysiotherapeut en andere zorgprofessionals. Het is verstandig om jouw bewegingsklacht altijd kenbaar te maken bij een daartoe bevoegde zorgprofessional.

Bart van Ommen

Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *