Bewegingsklachten en het effect van corona

Bewegingsklachten en het effect van corona

 

Auteur: Bart van Ommen – ⏱ 3 minuten

We hebben het allemaal vernomen. De oplopende wachtlijsten voor operaties in het ziekenhuis. Deze uitgestelde zorg betekent direct een hogere druk op de eerstelijnszorg, waaronder de fysiotherapeuten. Mensen die een operatie moeten ondergaan moeten langer mobiel blijven en dat is soms bijna onmogelijk, omdat de pijn toeneemt. Een ander effect van Corona is de afname van het aantal sportblessures doordat we simpelweg minder sporten. Daarnaast gaat dit jaar de wintersport niet door, wat zorgt voor minder letsels door skiën en snowboarden. In deze blog gaan we in op het effect van Corona op bewegingsklachten en beantwoorden we de vraag welke rol braces hierin kunnen spelen.

Uitstel van tweedelijnszorg en operatie bewegingsklachten

Door de eerste golf, maar zeker nu ook door de tweede golf is de capaciteit in het ziekenhuis voor bewegingsklachten afgenomen. De norm, de zogenoemde Treeknorm, voor wachttijden poliklinische behandeling is < 4 weken. Deze norm werd na de eerste golf in veel gevallen overschreden en lijkt nog niet te herstellen. Naar verwachting zullen de huidige cijfers (effect van de tweede golf) geen herstel laten zien. Daarbij dienen we ook rekening te houden dat er aanzienlijk minder wordt verwezen naar de tweede lijn tijdens de Coronacrisis. De Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) geeft aan in een artikel dat naar schatting tot oktober vorig jaar al 927.000 verwijzingen gemist zijn. (bron: https://www.nza.nl/actueel/nieuws/2020/10/22/aantal-verwijzingen-naar-ziekenhuis-en-ggz-verder-gedaald ).

Hieronder zie je wat het effect is van de eerste golf op de wachttijd van poliklinische bezoeken en op enkele veelvoorkomende operaties.

Bron: volksgezondheidenzorg.info

Bron: volksgezondheidenzorg.info

Meer interesse in andere behandelmethodes dan operaties

Corona heeft ook effect op het online zoekgedrag van mensen met bewegingsklachten. Tijdens de start van de eerste golf zie je dat het online zoekgedrag naar kniepijn en knieoperaties afneemt (grafiek). Waarschijnlijk doordat mensen minder bewegen tijdens de eerste lockdown en er op dat moment andere prioriteiten zijn dan de bewegingsklachten. Mensen blijven toch pijnklachten hebben en je ziet dat het zoekgedrag naar kniepijn snel weer herstelt. Interessant is om te zien dat het zoekgedrag naar knieoperaties laag blijft. Waarschijnlijk zijn mensen met kniepijn op zoek naar andere behandelmethodes vanwege de lange wachttijden of ze zijn bezorgd over de veiligheid van een operatie en stellen daarom de operatie zelf uit. Braces kunnen een goede alternatieve behandelmethode zijn bij bewegingsklachten. Het is wetenschappelijk aangetoond dat een kniebrace effectief is als behandeling bij knieartrose gedurende de wachttijd voor een knieoperatie. In de meeste gevallen kan de operatie door de kniebrace worden uitgesteld zonder negatieve gevolgen of is de operatie niet meer nodig. (Bron: Lee et.al., 2017, https://bmjopensem.bmj.com/content/2/1/e000195)

Brace als onderdeel van de behandeling van pijn en bewegingsklachten

De vraag naar braces zien we door Corona toenemen. Mensen zijn op zoek naar hulpmiddelen om veelal de pijn te verminderen en activiteiten te hervatten. Braces zijn een onderdeel van de fysiotherapeutische behandeling en ondersteunen het zelfmanagement van de klachten. Zelfmanagement is nu extra belangrijk tijdens de coronacrisis, omdat er minder fysieke contactmomenten zijn met de behandelaars. Er is veel onderzoek gedaan naar braces en het blijkt dat braces een positief effect hebben op de vermindering van pijn en ondersteunen in het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten. Braces zijn niet een oplossing op zich, maar een ondersteuning aan de fysiotherapeutische behandeling. Kort omschreven zorgen braces voor:

  • Minder pijn bij dagelijkse / sportieve activiteiten
  • Meer beweging (meer zekerheid)
  • Goede bescherming

Dat door gebruik van braces de spierkracht en spieractiviteit zou afnemen klopt zeker niet. Dit is in veel onderzoeken reeds bewezen. Braces zorgen juist voor ondersteuning en stimulering van activiteit, wat ten goede komt aan de vitaliteit!

Het kiezen van de juiste brace erg belangrijk. Op deze pagina vind je een eenvoudige en overzichtelijke tool om tot een goede en snelle bracekeuze te komen. Wil je meer lezen over braces en hoe je tot een goede keuze komt? Lees dan het onderstaande artikel:

Bart van Ommen

Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *