Wandelen – kan een enkelbrace helpen bij enkelpijn?

Auteur: Bart van Ommen - ⏱ 2 minuten

De enkel wordt tijdens het wandelen veel belast. De enkel zorgt dat de schokken van het lopen worden opgevangen. Een blessure aan de enkel kan ontstaan door verschillende oorzaken, bijvoorbeeld: een verzwikking, artrose, vermoeidheid of letsel aan de achillespees. Op deze pagina geven wij antwoord op de vraag of een enkelbrace kan helpen bij enkelpijn. vermoeidheid of letsel aan de achillespees. Op deze pagina geven wij antwoord op de vraag of een enkelbrace kan helpen bij enkelpijn. Wil je meer informatie over mogelijke oorzaken van enkelblessures tijdens het wandelen? Bekijk dan deze pagina.

Hoe kan ik de pijn in mijn enkel verlichten?

Na een verstuiking, verzwikking of een andere spontane enkelblessure is het eerst belangrijk om de enkel te laten herstellen. In deze fase moet je de enkel rust geven en niet overbelasten. Na deze relatief korte fase begint de mobiliteitsfase. In deze fase kun je de enkel op een verantwoorde manier belasten, bijvoorbeeld door oefeningen of lichte dagelijkse activiteiten. Vervolgens is het van belang dat je de kans op een herhaling van de blessure verkleint door bijvoorbeeld een enkelbrace te dragen. Hieronder staan een aantal tips om goed te herstellen en verantwoord weer jouw activiteit uit te voeren.

Acute fase

 • Draag een compressie enkelbrace tijdens de acute fase. Kies hiervoor een verantwoorde brace die naar het lichaam geweven is. Zo voorkom je ophoping van vocht in de enkel/voet.
 • Gebruik 2 krukken.
 • Houd de positie van de enkel hoog bij zitten en liggen.

Mobilisering

 • Start met onbelaste enkeloefeningen.
 • Bouw het gebruik van krukken af. Gebruik eerst nog een kruk, daarna geen.
 • Wandel kortere afstanden (of neem meer pauzes tijdens het wandelen).
 • Houd met oefeningen de enkel beheerst in beweging.
 • Gebruik een enkelbrace voor meer controle over je enkelbewegingen.

In de preventieve fase is het van belang een enkelbrace te gebruiken. Belangrijk is dat hierin een juiste keuze wordt gemaakt, zodat de enkelbrace past bij jouw klacht en bij jouw activiteitenniveau.

Hoe werkt een enkelbrace?

De enkelbrace ondersteunt de bewegingen door middel van compressie/druk, speciaal ontwikkelde kussentjes of baleinen en banden. Met compressie en druk kan je verantwoord herstellen. Baleinen en banden in een enkelbrace zorgen voor een goede ondersteuning en verkleinen de kans op een nieuwe blessure. Enkelbraces worden vaak geadviseerd door zorgprofessionals. Wil je meer lezen over de werking van een brace? Bekijk dan deze pagina.

Welke brace past het beste bij mij?

Het kiezen van de juiste enkelbrace is belangrijk om een goed effect teweeg te brengen. Wij helpen je graag bij deze keuze met onze Bracewijzer. Bracewijzer is niet bedoeld om een indicatie te stellen en is daarom geen alternatief voor een consult bij jouw huisarts, arts, fysiotherapeut en andere zorgprofessionals. Het is verstandig om jouw bewegingsklacht altijd kenbaar te maken bij een daartoe bevoegde zorgprofessional.

Bart van Ommen
Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

2 gedachten over “Wandelen – kan een enkelbrace helpen bij enkelpijn?”

 1. Beste, drie weken geleden is mijn voet omgeklapt bij het missen van de laatste trede. Er is geen breuk maar ik kan nog steeds niet stappen. Mijn voet stond scheef naar binnen geklapt. Bied een brave oplossing en moet dit voorgeschreven worden door een orthopedist? Mvg

  1. Beste Martine, dank voor je reactie op Bracewijzer. Je vraag is helder en een brace zou je goed kunnen ondersteunen tijdens je dagelijkse bezigheden. Het beste is om de Bracetool in te vullen. Natuurlijk is het altijd raadzaam de uitkomsten te bespreken met je huisarts of andere zorgprofessional. Beterschap in ieder geval!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *