Rugpijn

Auteur: Bart van Ommen - ⏱ 3 minuten

Veel mensen in Nederland hebben last van rugklachten. Deze rugklachten kunnen ervoor zorgen dat je bepaalde dagelijkse activiteiten niet meer kunt uitvoeren of zelfs niet meer kan werken. Binnen de fysiotherapie zijn rugklachten de meest voorkomende bewegingsklachten. In dit artikel lees je meer gedetailleerde informatie over de anatomie van de rug. Over verschillende type rugklachten, wat je tegen rugklachten kunt doen en in hoeverre een brace verlichting kan bieden. Onderaan de pagina kun je aan de hand van een paar korte vragen een brace kiezen die het beste past bij jouw klacht.

De anatomie van de rug

De rug bestaat uit een aaneenschakeling van kleine botdelen met daartussen gewrichten. Al deze botdelen bij elkaar wordt de wervelkolom genoemd. De wervelkolom bestaat uit:

  • 7 cervicale wervels (de nek)
  • 12 thoracale wervels (de borst en hoge rug)
  • 5 lumbale wervels (de lage rug)
  • 5 sacrale wervels (het heiligbeen)
  • De os coccygis bestaande uit 4 wervels (het staartbeentje).

Wil je meer weten over nekklachten lees dan dit artikel.

De bovenste cervicale gewricht verbind het hoofd met de wervelkolom. De sacrale wervels zijn onderaan verbonden met de heupen. Tussen alle individuele wervels zit een gewricht, die het mogelijk maakt om de wervelkolom te bewegen. Om de beweging te versoepelen zit er kraakbeen tussen de botdelen die in feite werkt als smeermiddel. De spieren en banden rondom het gewricht sturen de gewrichten. In dit artikel behandelen wij pijn aan de thoracale en lumbale wervels, met andere woorden: hoge en lage rugpijn.

Specifieke en aspecifieke rugklachten

Binnen rugklachten wordt er onderscheid gemaakt tussen specifieke en aspecifieke rugklachten. Specifieke rugklachten hebben een duidelijke oorzaak, denk bijvoorbeeld aan een breuk die is veroorzaakt door een ongeluk. Aspecifieke rugklachten zijn niet ontstaan door een duidelijk aanwijsbare reden. Deze klachten komen vaak tijdens alledaagse activiteiten. 90% van alle mensen hebben last van een aspecifieke rugklacht.

Veel voorkomende klachten

Hieronder is een overzicht van de meest voorkomende aspecifieke rugklachten.

Lumbago (spit)

Lumbago en spit zijn algemene woorden die verwijzen naar lage rugklachten. Bij deze klacht is er geen aantoonbare beschadiging in de rug en is de oorzaak van de klacht vaak plotseling. Het schiet je in de rug. Als je last hebt van lumbago dan is het belangrijk om de rug voldoende te bewegen op een verantwoorde manier. Een fysiotherapeut kan je daar bij helpen door oefeningen op te geven die de rugspieren versterken. Daarnaast kan een brace jouw rug ondersteunen door middel van compressie en baleinen. In 95% van de gevallen verdwijnen de klachten vanzelf na 6 weken.

Lees verder:

Hernia (hernia nuclei pulposi)

Tussen de ruggewervels zit een tussenwervelschijf (de nuclei pulposus), deze schijf is zacht en dempt de beweging van de rug. Bij een hernia is deze schijf gaan uitpuilen en heeft mogelijk een zenuw bekneld. Aangezien de zenuwen vanuit de rug alle lichaamsdelen aansturen, is er vaak sprake van uitstralingspijnen in armen of benen (afhankelijk van de plek van de hernia). Behalve pijn kan er ook krachtverlies of gevoelloosheid optreden. Bij 75% geneest een hernia vanzelf binnen 12 weken, een huisarts adviseert daarom vaak om de klachten eerst 6 tot 8 weken af te wachten (thuisarts.nl). Uiteraard wil je tot deze tijd de pijn zo veel mogelijk verlichten en het genezingsproces versnellen. Een rugbrace kan hierbij helpen de rug te ondersteunen door middel van compressie en baleinen.

Ischias (lumbo-ischialgie)

De termen hernia en ischias worden vaak door elkaar heen gebruikt omdat de klachten erg op elkaar lijken. Bij ischias krijg je net zoals een hernia ook pijn in het been en de voet. De oorzaak van de pijn is echter anders bij ischias. Deze klacht wordt namelijk veroorzaakt door een ontsteking in de zenuwbaan (nervus ischiadicus). Een hernia kan door de verdrukking echter ook ischias veroorzaken, hierdoor krijg je extra pijn buiten de hernia om. Net zoals bij een hernia gaat ischias vaak na een periode over. Een rugbrace kan je in het hersteltraject helpen de rug te ondersteunen, waardoor de pijnklachten afnemen.

Scoliose

Een scoliose is een abnormale vergroeiing van de wervelkolom, waardoor pijnklachten kunnen ontstaan. De scoliose ontstaat veelal bij meisjes in hun tienerjaren. Er zijn twee vormen scoliose: structurele en niet structurele scoliose. Als je last hebt van scoliose, dan is het belangrijk om langs te gaan bij een arts. Een gespecialiseerde arts kan je doorsturen naar een orthopedisch instrumentenmaker en/of fysiotherapeut. Door middel van oefeningen en de inzet van een corrigerende brace kan de klacht vaak verholpen worden. Bij ernstige extreme gevallen, zal een arts aanraden om de scoliose te opereren.

Verslappen rugbraces de spieren?

Er wordt vaak gedacht dat rugbraces de spieren verslappen. Het omgekeerde is de werkelijkheid, zo blijkt uit meerdere wetenschappelijke studies. Rugbraces hebben een toegevoegde waarde binnen de behandeling van rugklachten en kunnen het herstel en hervatting van dagelijkse activiteiten versnellen. Wil je meer weten over deze onderzoeken, bekijk dit artikel voor een samenvatting op bracewijzer.

Welke brace past bij mijn klacht?

Als consument is het moeilijk om de juiste rugbrace te kiezen voor jouw klacht. Er zijn veel verschillende rugbraces en dat is niet voor niets. Daarom helpen wij jou graag met onze Bracewijzer. De Bracewijzer is niet bedoeld om een indicatie te stellen en is daarom geen alternatief voor een consult bij jouw huisarts, arts, fysiotherapeut of een andere zorgprofessional. Het is verstandig om jouw bewegingsklacht altijd kenbaar te maken bij een daartoe bevoegde zorgprofessional.

 

Bronnen:

Bart van Ommen
Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

2 gedachten over “Rugpijn”

    1. Beste Gies,

      Dank voor je post op Bracewijzer.nl. Het is lastig op basis van persoonlijke klachten een passend antwoord te geven. Daarom adviseer ik je ook om met je klachten naar een zorgprofessional te gaan. In dit geval een fysiotherapeut of huisarts. Zij kunnen onderzoeken wat de oorzaak van de klacht is en samen met je een behandelplan opstellen. Een rugbrace kan hierin zeker een onderdeel zijn. Dit zorgt ervoor dat je veelal sneller kan herstellen. Goed om dit met je zorgprofessional verder te bespreken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *