Helpt een duimbrace bij artrose?

Helpt een duimbrace bij artrose?

 


Nieuw artikel beschikbaar!

Wij hebben een nieuw artikel geschreven met meer relevante informatie over dit onderwerp. Klik hier om naar het nieuwe artikel te gaan.


Auteur: Bart van Ommen – ⏱ 2 minuten

Artrose in de duim (ook bekend als rhizo artrose) is na knie- en heupartrose, de meest voorkomende vorm van artrose. Enkele symptomen van duimartrose zijn: pijn, stijfheid en functieverlies. In dit artikel staat de volgende vraag centraal: ”Helpt een duimbrace bij artrose?”

Meer weten over andere behandelmethodes voor artrose, lees hier meer….

Helpt een duimbrace?

Duimartrose wordt vaak behandeld door een handtherapeut. Hierbij wordt ook in veel gevallen een duimbrace geadviseerd of aangemeten. Een duimbrace kan de duimgewrichten stabiel houden of vastleggen tijdens dagelijkse activiteiten, zodat pijnklachten afnemen tijdens de activiteiten. Een brace is voor de duim uiterst effectief, omdat je met je handen overdag veel fijne motorische bewegingen maakt. Denk bijvoorbeeld aan schrijven of typen en eten met mes, vork en/of lepel.

Onderzoek

Het American College of Physicians heeft onderzoek gedaan naar de werking van een duimbrace bij artrose. De aanleiding van het onderzoek was de beperkte hoeveelheid onderzoek naar de effectiviteit van een duimbrace voor artrose. De deelnemers met duimartrose werden ingedeeld in twee groepen. Eén groep kreeg enkel reguliere behandelingen van een therapeut en de andere groep kreeg, naast de reguliere behandeling, een duimbrace. De eerste maand werd er geen verschil waargenomen tussen deze twee groepen. Na een jaar gaf de groep met een brace een lagere pijnscore aan dan de groep zonder brace.

Bron: Splint for Base-of-Thumb Osteoarthritis A Randomized Trial – Journal Annals of internal medicine 2009

Het Diakonhjemmet ziekenhuis in Oslo heeft ook onderzoek gedaan naar de effectiviteit van een duimbrace. Het doel van dit onderzoek was om via literatuuronderzoek uit te zoeken in hoeverre een duimbrace en oefeningen voor de duim, effectief zijn om pijn van artrose tegen te gaan. De onderzoekers concludeerde dat er samenhangend bewijs is dat een duimbrace effectief is voor artrose.

Bron: Systematic review of design and effects of splints and exercise programs in hand osteoarthritis – US National Library of Medicine 2011

Welke duimbrace past het beste bij mij?

Het kiezen van de juiste duimbrace is belangrijk om een goed effect teweeg te brengen. Wij helpen je graag bij deze keuze met onze Bracewijzer. Bracewijzer is niet bedoeld om een indicatie te stellen en is daarom geen alternatief voor een consult bij jouw huisarts, arts, fysiotherapeut en andere zorgprofessionals. Het is verstandig om jouw bewegingsklacht altijd kenbaar te maken bij een daartoe bevoegde zorgprofessional.


Bronnen

Bart van Ommen

Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *