Lage rugklachten 1

Je bent zwanger en hebt last van lage rugklachten. Klopt deze beschrijving niet? Vul dan de Bracewijzer opnieuw in.

Lombamum

Unieke eigenschappen

Lage rugklachten

Klachten in de lage rug is bewegingsklacht nummer 1. De wervelkolom bestaat uit veel rugwervels. Boven begint het met de nekwervels. De tweede groep zijn de wervels ter hoogte van de ribbenkast, de thoracale wervels, die de hoge rug vormen. Daaronder volgen de lumbale wervels en de sacrale wervels, de lage rug.

De lage rug heeft relatief veel beweeglijkheid ten opzichte van de hoge rug en vormen de verbinding met het bekken. Tussen de wervels zitten wervelschijven en worden bij elkaar gehouden door gewrichtsbanden en omliggende spieren. Centraal door de wervels loopt het ruggemerg, alle zenuwen die zorgen voor de aansturing van beweging en pijnprikkels doorgeven.

Een lage rugbrace zorgt in eerste instantie voor druk rondom de wervels, dit zorgt voor een lichte afname van de belasting op de wervels, maar veel belangrijker voor een correctie van de houding naar een meer actieve houding. Waardoor spieren beter geactiveerd worden. Naast dat het druk geeft zorgen flexibele en/of rigide baleinen ook voor meer steun in de rug, waardoor extreme bewegingen worden voorkomen. Dat een rugbrace de spieren niet aantast is aangetoond in een wetenschappelijk onderzoek, in dit artikel gaan wij daar verder op in.

Klik hier als je meer wilt weten over rugklachten.

Omdat de wervelkolom zo complex is, is het altijd raadzaam om rugklachten te bespreken met de huisarts en/of fysiotherapeut. Zij kunnen een indicatie stellen en met jou een behandelplan opstellen. Een rugbrace kan hier heel goed een onderdeel vanuit maken.