Hoe een brace ondersteuning kan bieden bij tennis en golfarm

Hoe een brace ondersteuning kan bieden bij tennis en golfarm

 

Auteur: Bart van Ommen – ⏱ 9 minuten

In de volksmond herkennen veel mensen de termen tennis en golfarm. Zoals de naam het al aangeeft komen deze twee klachten veel voor deze twee sporten. Dat komt omdat je bij deze sporten met je arm veelvuldig één specifieke beweging maakt. Echter ontstaan een golf en tennisarm ook vaak buiten deze sporten.

In de volksmond wordt zowel tennisarm en tenniselleboog gebruikt. Beide namen verwijzen naar dezelfde klacht. Aangezien de meeste mensen tennisarm gebruiken zullen wij ook deze benaming gebruiken in dit artikel.

Uiteraard wil je zo snel mogelijk van deze pijnlijke klacht af. Daarom leggen wij in dit artikel uit wat een tennis en golfelleboog precies is en wat het verschil is tussen deze twee klachten. Daarna bespreken wij hoe deze klacht behandeld wordt en hoe een brace de pijn kan verlichten.  Op het eind geven wij nog een aantal tips over het gebruik en de keuze van een elleboog brace.

Tennis en golfarm in het kort

In dit artikel behandelen wij zowel een tennis als een golfelleboog omdat deze klachten heel erg op elkaar lijken. Allereerst leggen wij hieronder uit wat deze klachten precies inhouden.

Een tennisarm

Bij een tenniselleboog heb je pijn aan de pezen die de trekspieren verbinden met de elleboog. Meestal betekend dat er kleine scheurtjes ontstaan of dat er een ontsteking of irritatie plaatsvindt. De medische benaming van een tenniselleboog is epicondylitis lateralis. Hierbij verwijst ‘’epicondylitis’’ naar de klachten in de pezen van de elleboog. ‘’Lateralis’’ verwijst naar waar de klacht plaatsvindt, namelijk aan de buitenkant.

De klacht komt veel voor bij tennissers omdat die deze pezen regelmatig belasten, voornamelijk bij forehand slaan. Echter kunnen alle activiteiten waarbij hard geknepen en kracht wordt gezet deze klacht veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan het uitwringen van was of veelvuldig schroeven draaien. Het is echter niet altijd te voorkomen, sommige mensen hebben een verzwakte peesaanhechting waardoor de klacht eerder voorkomt.

Bij een tennisarm heb je specifiek last aan de buitenzijde van de elleboog bij het draaien van de arm terwijl je kracht zet. Hierdoor kan tennissen veel pijn doen. Ook in het dagelijks leven kun je last krijgen van deze klacht. Na de belasting kan de pijn een lange tijd aanhouden en kan je krachtsverlies ervaren.

Een golfarm

In principe lijkt een golfarm heel erg op een tennisarm. Bij een golfarm zijn er ook beschadigingen, irritatie of ontstekingen ontstaan in de pees die de onderarm aanstuurt. In dit geval is het echter een andere spier namelijk de buigspier. Daarom heet deze klacht ook epicondylitis medialis. Hierbij verwijst ‘’medialis’’ naar dat de buitenkant van de arm.

Net zoals bij een tennisarm komt een golfarm veel voor bij golfers. Voornamelijk als er niet voldoende is opgewarmd kan de inspanning te veel worden. Echter kunnen alle bewegingen die deze spieren intensief belasten de klacht veroorzaken. Voornamelijk bewegingen waarbij iets vast wordt gegrepen en omhoog wordt bewogen belast de spieren. Doordoor wordt de klacht vaak veroorzaakt door het onderhandstillen van zware spullen.

Bij een golfarm heb je vooral pijn aan de buitenzijde van de elleboog. Deze worden verergerd zodra ja onderhands grijp en tilbewegingen maakt. Omdat deze pees langzaam geneest, kan je langdurig pijn aan de elleboog ervaren.

Het verschil tussen golf en tennisarm

Bij zowel een golf als bij een tennisarm is er sprake van irritatie, ontsteking of schade aan de pees die één onderarmspier verbindt aan het gewricht. Er lopen namelijk heel veel verschillende spieren door de onderarm die allerlei verschillende bewegingen mogelijk maken.

Een gedeelte van deze spieren zijn bevestigd aan de elleboogknobbel met pezen, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van de elleboog. Het grootste verschil tussen een golfarm en tennisarm is dus welke spier en pees is overbelast. Bij een golfarm zijn de buigspieren overbelast en bij een tennisarm de trekspieren.

Daarom is het voor een arts relatief makkelijk een tennis elleboog te onderscheiden. Omdat je bij een golfarm voornamelijk pijn aan de binnenkant van de arm hebt. Terwijl je bij een tennisarm voornamelijk aan de buitenkant van de arm pijn hebt.

Lees dit artikel, als je meer wilt weten over de verschillende aandoeningen die je kan hebben in de elleboog.

Bovenaanzicht van de arm als je de hand plat op tafel legt.

De behandeling van golf en tennisarm

Voor vrijwel alle bewegingsklachten worden behandelingen vaak ingedeeld in conservatief of operatief. Voor iedereen zal duidelijk zijn dat een operatieve behandeling betekend dat er geopereerd gaat worden. Binnen een conservatieve behandeling is dit niet het geval. Bij deze behandeling wordt er gekozen om door middel van oefeningen, aanpassingen in het dagelijks leven en hulpmiddelen de klacht te verminderen of op te lossen. Hieronder bespreken we deze twee behandelmethodes in meer detail.

De conservatieve behandeling

Gelukkig geneest de beschadigde of geïrriteerde pees in bijna alle gevallen vanzelf. Het kan echter wel anderhalf jaar duren voordat je van alle pijnklachten af bent. Terwijl je elleboog aan het genezen is, is het belangrijk om het gewricht te ontzien. Dit betekent niet dat je het gewricht helemaal niet meer mag bewegen. Maar veel kracht zetten en zeer pijnlijke bewegingen kunnen et beste tot het minimum worden beperkt.

Het is echter wel belangrijk om het gewricht beheerst te blijven bewegen. Als je het niet voldoende beweegt dan kan het gewricht stijf worden. Daarnaast stimuleert bewegen de aan en afvoer van bloed. Een fysiotherapeut kan jou hierbij helpen door te zoeken naar oefeningen die het gewricht in beweging houden zonder het te overbelasten.

Als de pees eenmaal flink geïrriteerd is dan kan het zijn dat vrijwel elke beweging pijn doet. Zelfs rustige en beheerste bewegingen. Daarom kan een brace worden ingezet om de pijn te verlichten. Doormiddel van compressie zal de zeurende pijn minder worden. In het volgende onderdeel leggen wij de werking van een brace in meer detail uit.

Operatieve behandelingen

Voor een tennis en golfarm wordt zelden geopereerd, omdat het in principe vanzelf geneest. Enkel bij langdurige klachten, waarbij alle andere opties geprobeerd zijn wordt er geopereerd. Als er wordt geopereerd dan worden meestal de pezen losgehaald. Hierdoor wordt je arm en handbewegingen minder sterk, daardoor heeft dit enkel de voorkeur wanneer andere manieren van pijnbestrijding niet voldoende werkt.

Leest dit artikel van OCON orthopedische kliniek voor meer informatie over deze behandeling.

Hoe een brace verlichting kan bieden

Voor veel mensen is het duidelijk hoe een immobilisatie of scharnierende brace werkt. Ze ontzien het gewricht door het te stabiliseren, immobiliseren en te ondersteunen. Voor veel mensen is echter niet duidelijk wat een compressiebrace precies doet en hoe deze kan helpen bij gewrichtsklachten.

Het advies is om bij een golfarm of tennisarm nooit een mitella te gebruiken. Hierdoor zullen de spieren verslappen en je kan ook niet anderhalf jaar met een mitella lopen. Daarom is het immobiliseren van de elleboog geen optie. Hieronder bespreken wij op de verschillende manieren een compressiebrace ondersteuning kan bieden.

Compressie rondom de elleboog

Voor blessures, zoals een golf of tennisarm worden heel vaak compressiebraces gebruikt, zowel tijdens of na het sporten. Deze braces zetten het gewricht niet vast maar bieden druk op de buitenkant van de huid. Dit heeft meerdere voordelen, zo bevorderd het de bloeddoorstroming houdt de compressie het gewricht soepel. Het belangrijkste voordeel is echter dat een compressiebrace pijn verlichtend werkt door proprioceptie.

De druk van de compressiebrace stimuleert de zenuwen in de huid die de bewegingen van je gewricht waarnemen. Na een blessure zijn deze zenuwen vaak verstoord waardoor ze het gewricht minder goed aansturen. Doordat een compressiebrace de zenuwen stimuleert zullen de hersenen het gewricht beter aansturen waardoor je gewricht minder pijnlijk en onstabiel aanvoelt.

Gerichte compressie

Bij een tennis of golfarm heb je vaak specifiek pijn op een plek in de elleboog. Daarom worden voor deze klachten vaak een kleine brace gebruikt die enkel op die plek compressie biedt. Door middel van een band kan je de hoeveelheid druk verhogen of verlagen naar het niveau dat prettig voelt.

Bij uitstralende pijn kan ook voor een combinatie worden gegaan, zoals bij de Silistab Epi. Deze brace heeft zowel een zachte compressie sleeve als een verstelbare band. Voornamelijk bij zwaardere klachten in zo’n brace zeker aan te raden.

Masserende pelottes

Veel mensen vinden het prettig om gemasseerd te worden als ze last hebben van gewrichtsklachten. Door de bewegingen en de drukpunten voel je dat het gewricht soepel wordt wat ook leidt tot minder pijn.

In sommige braces, zoals de Epimed Promaster, zitten daarom siliconen pelottes met daarop kleine bolletjes. Zodra je het gewricht beweegt zullen deze bolletjes het gewricht masseren. Bij de Epimed Promaster kun je ook andere pelottes in de brace gebruiken om de brace naar jouw wensen af te stellen.

Hoe je de juiste brace kiest

We hebben in dit artikel al een aantal tips gegeven waar je op moet letten als je een elleboog brace uitzoekt. Zo hebben wij al eerder aangegeven dat het verstandig is om een sleeve te kiezen met verstelbare band als je last hebt van uitstralende pijn

Toch kan het erg lastig zijn om een goede keuze te maken uit het assortiment aan braces. Daarom hebben wij de bracewijzer ontwikkeld. Door middel van een paar korte vragen krijg je direct advies welke brace het beste bij jouw klacht past. Klik op de knop hieronder om de wijzer in te vullen.

Hoe je een elleboogbrace draagt

Een brace draag je voornamelijk op de momenten wanneer je de meeste pijn ervaart. Meestal is dit wanneer je het gewricht veel gebruikt. Het heeft ook weinig zin om een brace te dragen als je rustig op de bank zit. Ook is het niet verstandig om een brace 24/7 te dragen. Een elleboogbrace draag je daarom ook nooit ’s nachts.

Als de pijnklachten afnemen kan je proberen het dragen van de brace af te bouwen. Draag dan de brace alleen nog bij intensieve activiteiten of tijdens het sporten. Het is verstandig om de brace tijdens het sporten een tijd te blijven dragen. Wanneer dit zonder pijn kan, is het mogelijk om dit verder af te bouwen. Houd de brace dan nog een tijdje in je sporttas mocht je toch weer last krijgen van je elleboog.

Verzwakt een elleboogbrace de spieren?

Wij horen heel vaak dat mensen denken dat een brace de spieren verslappen. Hoewel dit klopt bij een volledig immobiliserende spalk, is dit niet het geval voor een elleboogbrace. Je arm kan namelijk niet helemaal vastgezet worden met een elleboogbrace. Sterker nog, je kan nog vrijwel alle bewegingen maken.

De brace neemt ook niet de werking van de spieren over. Je spieren moet nog even veel werk verrichten om je arm te bewegen. Een brace werkt ter ondersteuning van het gewricht en pijnverlichtend maar ontziet je spieren niet.

Doordat een brace de pijn verlicht, komt het vaak voor dat mensen juist meer gaan bewegen. Als elke beweging pijn doet, dan ben je immers minder gemotiveerd om te blijven bewegen. In dat geval zullen de spieren alleen maar sterker worden. In dit artikel, behandelen wij een aantal onderzoeken waarin deze vraag wetenschappelijk is onderzocht.

Extra tips om het herstel te bevorderen

Naast het dragen van een brace zijn er nog een aantal tips die wij graag meegeven.

  • Beperk de meest pijnlijke bewegingen zo veel mogelijk: het is belangrijk om het gewricht in beweging te houden. De meest pijnlijke bewegingen kun je echter het beste zo veel mogelijk beperken. Deze bewegingen belasten de pees waardoor de pijnklachten verergeren.
  • Ga naar een fysiotherapeut: een fysiotherapeut kan jou helpen om in beweging te blijven zonder het gewricht over te belasten. Dit kan doormiddel van tips maar ook door oefeningen mee te geven.
  • Gebruik een hot-cold pack: net na het ontstaan van de blessure is het verstandig om het gewricht te koelen. Dit gaat namelijk de zwelling tegen, die de pees verder kan irriteren. Na enkele dagen, kan het gewricht stijf gaan aanvoelen. In dat geval kan het prettig zijn het gewricht te verwarmen hierdoor wordt het gewricht minder stijf. Lees dit artikel voor meer informatie over hoe je moet koelen en verwarmen.
  • Neem bij twijfel contact op met je huisarts: wij raden ten alle tijden om bij serieuze bewegingsklachten contact op te nemen met jouw behandelend arts. Alleen een arts kan op de juiste manier een diagnose stellen. Uiteindelijk heb je deze diagnose nodig om tot de juiste behandeling te komen.

Bron:

Bart van Ommen

Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *