Alles over hot/cold packs

Auteur: Bart van Ommen - ⏱ 4 minuten

Warmte en koude therapie wordt dagelijks toegepast, zo wordt koude therapie toegepast direct na een sportblessure. Toch is voor veel mensen niet duidelijk wanneer je precies moet koelen en wanneer je moet verwarmen. Daarnaast vragen veel mensen zich ook af, wanneer je moet stoppen met verwarmen of verkoelen. In dit artikel behandelen wij al deze vragen en meer.

Wanneer moet ik koelen?

In het algemeen wordt er geadviseerd zo snel mogelijk, na het ontstaan van een blessure, te koelen. Koelen in combinatie met gecontroleerde oefeningen heeft zin tot 72 uur na de blessure, zo blijkt uit onderzoek. Het optimale protocol van koelen is moeilijk vast te stellen omdat dit moeilijk te onderzoeken is, vanwege de vele factoren die het onderzoek beïnvloeden. Het meest gebruikte protocol is 20 minuten koelen, dit mag iedere 2 uur worden herhaald. Een ander veel gebruikt protocol is 10 minuten koelen -10 minuten rust- 10 minuten koelen, ook dit mag iedere 2 uur worden herhaald. Door kou vernauwen de bloedvaten waardoor de bloeddoorstroming wordt vertraagd. Koude therapie blijkt effectief tegen zwelling, ontsteking, pijn en verbetert de spierfuncties. Lees hieronder voor welke specifieke klachten koude therapie kan helpen:

  • Een blessure/kneuzing: als je net geblesseerd bent dan kan het gewricht gaan zwellen. Deze zwelling kan veel pijn gaan doen. Met een cold-pack kan je deze zwelling en de pijn tegen gaan.
  • Migraine of hoofdpijn: met een cold/pack kun je de pijnklachten op korte termijn verminderen.
  • Oogpijn en tandpijn: bij deze klachten gaat het weefsel zwellen, deze zwelling is vaak pijnlijk.
  • Ontstekingen: net zoals sommige pijnstillers werkt kou ontstekingsremmend, daarom wordt bij een beginnende ontsteking vaak een cold-pack gebruikt.

Wanneer moet ik verwarmen?

Warmte therapie wordt veel toegepast direct na een inspanning. Door de warmte worden je bloedvaten wijder. Dit stimuleert de bloedcirculatie, waardoor het herstel bevorderd en pijn reduceert. Warmte ontspant ook de spieren waardoor je sneller soepeler kunt bewegen. Verwarmen doe je in het algemeen bij spierklachten, rugklachten en krampen. Hieronder lees je per klacht hoe warmte therapie kan helpen:

  • Spierpijn: deze klacht wordt veroorzaakt door micro scheurtjes in de spieren die ontstaan zijn door overbelasting.
  • Stijfheid: stijfheid ontstaat doordat de spieren overbelast zijn of niet voldoende tot rust zijn gekomen.
  • Krampen / menstruatiepijn: als de spieren zich ongecontroleerd samentrekken, dan ontstaan er klachten zoals kramp.
  • Rugklachten: onderzoek heeft aangetoond dat warmte effectief de pijn bij acute en semi-acute rugpijn kan verlichten zoals bij Lumbago en spit (bron: henw.org)

Hoe gebruik je een hot/cold-pack?

Alles wat koud is kan in principe functioneren als een cold-pack, denk bijvoorbeeld aan: een zak ijs, koud water of een cold-pack. In noodsituaties wordt zelfs wel eens een zak met bevroren groente gebruikt. Om te verwarmen zijn ook verschillende oplossingen, denk bijvoorbeeld aan: een kruik, lauw water, een pittenzak of een hot-pack  Er zijn echter wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je een hot/cold-pack inzet.

Gebruik het hot/cold-pack niet direct op de huid

Het is namelijk belangrijk dat de huid niet te koud of te warm wordt. Daarom wordt bij zowel verwarmen als verkoelen geadviseerd om er een t-shirt of een theedoek tussen te doen. Gebruik een relatief dunne stof, want onderzoek toont aan dat hoe dikker de stof tussen de hot-/coldpack hoe minder het effect. Bij direct of te lang contact met de huid kan je het weefsel verbranden of bevriezen. Sommige hot/cold-packs hebben een hoes die verbranding of bevriezing kan voorkomen.

Zorg dat je de juiste plek koelt of verwarmt

Dit klinkt heel logisch, maar met veel hot/cold-packs kan dit vrij lastig zijn. Als je bijvoorbeeld de bovenkant van de knie wilt koelen dan leg je vaak het ice-pack bovenop de knie. Het resultaat is dat je vervolgens alleen de zijkanten van de knie afkoelt omdat het ijs aan de zijkanten naar beneden hangt. Hetzelfde kan gebeuren met een hot-pack. Daarom is het belangrijk dat je het hot/cold-pack goed op zijn plek houdt, of een hot/cold-pack kiest waarbij niet alle inhoud naar een kant verplaatst.

R.I.C.E. protocol

Binnen de EHBSO (eerste hulp bij sport ongelukken) bestaat het R.I.C.E protocol. Dit protocol is behulpzaam bij het herstel van de blessure en beschrijft ook hoe je en wanneer je moet koelen. Het protocol bestaat uit:

  • Rust -  houdt rust, belast het geblesseerde gewricht niet teveel.
  • IJs – koelen helpt tegen zwelling, pijn, ontsteking en spierfunctieherstel tijdens de eerste acute herstelfase, direct na de blessure.
  • Compressie – naast koeling helpt compressie tegen zwelling en pijn. Dit kan met een verband of zwachtel, maar ook met een compressiebrace.
  • Elevatie – houdt de positie van het gewricht in rust hoog. Dit helpt bij het afvoeren van bloed en afvalstoffen waardoor de zwelling afneemt.

Argicalm

Hierboven zijn een aantal tips gegeven over hoe je het beste een hot/cold-pack toepast. Om het gewenste effect te bereiken is het belangrijk dat je warmte of koude therapie goed toepast. Om dit te vereenvoudigen heeft Thuasne Argicalm ontwikkeld een hot/cold-pack gemaakt van natuurlijk klei. De belangrijkste voordelen van Argicalm zijn:

  • Argicalm kan zowel verwarmen als verkoelen.
  • Argicalm is herbruikbaar, dus ook ideaal voor sportverenigingen en sportfysiotherapeuten.
  • De natuurlijke klei vormt zich naar het lichaam en zorgt voor een evenredige verdeling van de warmte/koude.
  • Argicalm is ontworpen in anatomische vormen, waardoor deze goed aansluiten op het gewricht en koeling en/of warmte garandeert op de juiste specifieke plek.
  • Door de verstelbare band van Argicalm blijft het hot/cold-pack op zijn plek en zorg je voor een lichte compressie op het gewricht.
  • De zachte hoes voorkomt verbranding of bevriezing bij gebruik en is te wassen in de wasmachine.

Wil je meer informatie of een verkooppunt zoeken? Klik dan op de knop hieronder.

Bart van Ommen
Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *