Hoe je de juiste sport brace kiest

Auteur: Bart van Ommen - ⏱ 7 minuten

Een sportbrace wordt gedragen tijdens het sporten, dat zal voor iedereen duidelijk zijn. Toch zijn er veel verschillen tussen sportbraces. Wat zijn nou deze verschillen en hoe maak je de juiste keuze? In dit artikel leggen wij dit graag verder uit. Daarnaast geven wij je enkele tips waar je op moet letten als je een sportbrace koopt en hoe je de juiste keuze maakt.

Kort antwoord:

Sportbraces zijn geoptimaliseerd om te dragen tijdens het sporten. Een sportbrace biedt ondersteuning die optimaal is voor sportieve activiteiten. Hierbij spelen de volgende factoren een rol: adequate zweetafvoer, minimale belemmering van de sport specifieke beweging en maximale ondersteuning bij piekbelasting. Neem daarom je tijd en maak de juiste keuze.

Juiste type sportbrace

Voordat je op zoek gaat naar een sportbrace, vraag jezelf af wat deze brace voor jou moet gaan doen. Allereerst is het van belang om te weten welke klacht je wilt oplossen of wat je wilt voorkomen. Veel braces zijn bedoeld voor specifieke klachten. Zoek daarom eerst goed op aandoening, om het juiste type brace te bepalen. De meest voorkomende type sportbraces zijn:

  • Verzwikte enkel: deze enkelbrace moet een beweging naar binnen van de enkel (actief dan wel passief) helpen te voorkomen.
  • Springersknie: deze kniebrace moet specifieke druk geven op de strekpees van de knie.
  • Knieschijfklachten: deze kniebrace geeft met speciale siliconenpelotte steun aan de knieschijf.
  • Instabiele knie: deze kniebrace geeft met baleinen of een scharnier, steun aan de zijkanten van de knie.
  • Tenniselleboog of golferselleboog: deze brace geeft lokale druk rondom de aanhechting van specifieke pezen rondom de elleboog.

Vraag voor advies ook je zorgprofessional. Hij/zij kan je adviseren welke functie het beste past bij jouw situatie.

Nadat je weet welke functionaliteit je van een brace wilt, kun je gericht op zoek naar een brace van het juiste materiaal. Belangrijk hierbij is om je vooraf af te vragen: zweet ik tijdens mijn sportieve activiteiten en heb ik wel eens last van huidirritatie (door bijvoorbeeld een bepaald type sportkleding)? Dit is bepalend voor het kiezen van de juiste sportbrace.

Neopreen sportbraces

Veel sportbraces zijn gemaakt van neopreen. Deze zijn over het algemeen goedkoper dan geweven sportbraces maar zijn per definitie niet verkeerd. Het is goed om je vooraf te beseffen of dit wel bij jou past. Neopreen is een niet natuurlijk materiaal, denk aan wetsuits. Het neemt geen vocht op of laat ventilatie van de huid toe. Geperforeerd neopreen laat wel enige ventilatie toe. Daarentegen zorgen neopreenbandages wel dat warmte wordt vastgehouden, wat veelal zeer effectief is bij aandoeningen zoals reuma. Het is echter niet geschikt voor het dragen tijdens sporten waarbij je zweet. Bij deze braces zal je al gauw merken dat je zweet niet wordt afgevoerd en voor huidirritatie kan zorgen.

 

De samenstelling van het neopreen is ook van groot belang. De goedkopere (veelal dikkere) neopreen is dan ook gemaakt van meer synthetisch rubber, wat eerder huidirritatie oplevert. Een neopreenbrace is niet per definitie een verkeerde keuze voor het sporten. Maar kies bij voorkeur voor een duurzaam, geperforeerd neopreen. Al dan niet gecombineerd met andere (ventilerende) stoffen, ter hoogte van bijvoorbeeld de knieholte bij een kniebrace. Dit voorkomt irritatie en discomfort. Kies daarom alleen voor een neopreen brace bij sporten waar je wilt dat de brace de warmte in het gewricht vasthoudt en waar je niet veel zweet.

Geweven sportbraces

Daarnaast zijn er ook veel geweven braces op de markt. Een belangrijk verschil tussen geweven braces en braces van neopreen is, dat geweven braces een betere (anatomische) pasvorm kunnen hebben. Dat wil dus niet zeggen dat alle geweven braces dit ook hebben. Ons been is geen pilaar maar is breder van boven dan van onderen. Daarom worden de meer geavanceerde braces geweven, met een zogeheten anatomische vorm. Hierdoor hebben deze geweven braces een betere drukverdeling over het gewricht dan braces van neopreen. Je kunt een anatomisch geweven brace herkennen door de brace voor je op tafel te leggen. Is deze brace cilindervormig, dan betreft het een goedkopere niet anatomisch geweven brace.

 

Geweven braces hebben een ademend karakter. Dat wil zeggen dat je makkelijk door de stof heen kan ademen. Ook hier zijn veel verschillen merkbaar. In basis is dit afhankelijk van de gekozen aantal inslagdraden en scheringdraden. Hoe minder, hoe meer ademend, hoe meer hoe minder ademend (en dikker de stof). Daarnaast is het materiaal van belang. Goedkope braces zijn gemaakt van niet natuurlijke stoffen, deze stoffen zorgen eerder voor een huidirritatie dan natuurlijke stoffen.

Bij Thuasne spinnen en weven we zelf onze materialen. Zo mag je ervan uitgaan dat onze braces anatomische worden geweven en dat alle elastische (niet natuurlijke) draden omhult worden tijdens het spinnen door natuurlijke stoffen. Dit zorgt dat de brace niet gaat irriteren en de stof voelt hierdoor zacht aan.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een geweven brace?

  1. Check het materiaal op samenstelling. Worden er natuurlijke materialen toegepast?
  2. Check de vorm van de brace. Is deze cilindervormig, dan kun je ervan uitgaan dat de pasvorm niet optimaal is tijdens het sporten en de brace gaat zakken.
  3. Check het ademend vermogen van de stof door er met je mond doorheen te ademen. Gaat dit gemakkelijk, dan kan zweet ook gemakkelijk afgevoerd worden.

Waarom een brace tijdens het sporten?

Tijdens het sporten wordt het gewricht zwaarder belast dan tijdens dagelijkse activiteiten. Daarom wordt een sportbrace vaak preventief gedragen, nadat het letsel van de blessure voor het grootste gedeelte is genezen. De sportbrace moet je vertrouwen teruggeven en je actief en passief helpen herinneren aan een juiste belasting van het gewricht. Passief gebeurt dit door de zogenoemde propriocepsis. Dat wil zeggen dat een brace door de druk je een betere bewustwording geeft van de stand van het gewricht. Actieve ondersteuning wordt veelal bewerkstelligd door speciale toegevoegde elementen aan de brace. Zoals een bandensysteem, scharnieren, baleinen en pelottes.

Om deze tweede blessure te voorkomen kunnen sportbraces nog een lange tijd worden gedragen, nadat de pijnklachten zijn verdwenen.

‘’Het is aangetoond dat je zelfs tot één jaar na het ontstaan van een letsel een verhoogd risico loopt op een recidief letsel. Een brace kan er dus ook toe bijdragen dat mensen eerder hun sport weer kunnen uitoefenen.’’ Sportfysiotherapeut Michael Kappers - Gezondheidscentrum Haarlemmermeer

Omdat het verstandig is om de brace voor een lange tijd te dragen is het belangrijk dat de brace comfortabel zit en duurzaam is. Sportbraces zijn daarom ook zo gemaakt dat het comfortabel ondersteuning biedt zonder dat het gaat irriteren.

Lees dit artikel voor meer informatie over proprioceptie.

Hoe bouw je het dragen van een sportbrace af?

Voordat je het dragen van een brace gaat afbouwen, is het verstandig dit in overleg met een sportverzorger, sportarts, fysiotherapeut of andere zorgprofessionals te doen. In sommige gevallen blijf je de brace namelijk dragen tijdens het sporten. Dit is veelal het geval bij chronische aandoeningen of als je je zelf nog niet zeker genoeg voelt tijden het sporten. Het is verstandig om allereerst de brace alleen af te doen bij de lichtere gecontroleerde activiteiten, bijvoorbeeld een hersteltraining of een warming-up of cooling-down. Als dit goed blijft gaan kun je na een paar keer overwegen om de brace helemaal af te laten tijdens het trainen. Kies hiervoor niet direct een intensieve trainingsvorm uit. Neem de brace nog wel mee, zodat je het weer om kan doen, mocht je toch iets voelen. Tijdens wedstrijden kan het verstandig zijn om de brace langer te blijven dragen. Tijdens wedstrijden kan het gewricht nog extra belast worden omdat je soms net iets meer wil geven dan in een training.

Te allen tijden is het advies om een stapje terug te doen als je merkt dat de pijn terugkomt. Pak dan de brace er nog eens bij of probeer iets rustiger aan te doen. Als het veel erger wordt dan kan je beter stoppen en contact opnemen met je fysiotherapeut, het kan zijn dat je dan te snel weer bent gaan sporten.

Daarnaast is het verstandig om de spieren te trainen door middel van fysiotherapeutische oefeningen. Hierdoor kunnen de spieren beter het gewricht aansturen en ondersteunen.

‘’Wat ik zelf heel belangrijk vind is dat je bij bijvoorbeeld enkelletsel actief de enkelstabiliteit weer gaat trainen; daar heb je mooie programma’s voor zoals de ‘versterk je enkel’ app. Dit programma duurt minimaal 6 weken, waarbij je 3 keer in de week oefent.” Sportfysiotherapeut Michael Kappers - Gezondheidscentrum Haarlemmermeer

Waar moet je op letten bij een sportbrace?

Als je een sportbrace selecteert dan is het belangrijk om op de volgende zaken te letten:

  • Type brace moet passen bij de klacht: voor bijvoorbeeld de knie zijn er verschillende braces die passen bij verschillende klachten. Als je bijvoorbeeld een instabiele knieschijf hebt dan hebben speciale braces voor deze klacht een patellaring die de knieschijf op zijn plaats houdt.
  • Comfort: het is belangrijk dat de brace goed aanvoelt op de huid en niet gaat irriteren. Hierdoor zal je de brace sneller afdoen, wat nadelig is voor de genezing.
  • Goede vochtafvoer: als je een intensieve sport doet, is een goede vochtafvoer heel belangrijk. Anders gaat de brace snel onprettig aanvoelen, doordat al het vocht ophoopt in de brace.

“Comfort is de belangrijkste eigenschap van een brace en voldoende ondersteuning uiteraard.” Sportfysiotherapeut Michael Kappers - Gezondheidscentrum Haarlemmermeer

Waar kan ik een sportbrace kopen?

Sportbraces zijn op veel verschillende plekken te koop, zoals: een apotheek, thuiszorgwinkel, specialistische webshop of orthopedische winkel. Daarnaast kan je ook een brace laten aanmeten door een orthopedisch bedrijf. Deze braces worden meestal vergoed door de zorgverzekeraar. Voor een vergoeding moet je echter wel doorverwezen worden door een arts.

Wij raden te allen tijden aan om een sportbrace te kopen bij een winkel of webshop met een orthopedische of medische achtergrond. In de winkel kunnen ze namelijk advies geven over de verschillende braces. Daarnaast kan je bij een specialistische webshop altijd bellen voor advies. Gelukkig kunnen orthopedisch adviseurs ook via de telefoon vaak goed peilen wat voor brace je nodig hebt.

Wil je een verkooppunt bezoeken? Klik dan op de knop hieronder.

Welke sportbrace heb ik nodig?

Zoals wij hierboven besproken hebben is het belangrijk om een goede sportbrace te kiezen die goed past bij jouw klacht. Advisering kan hier enorm bij helpen. Advies van meerdere adviseurs is uiteraard nog beter. Daarom hebben wij Bracewijzer ontwikkeld, op basis van een aantal korte vragen geven wij concreet advies welke brace het beste past bij jouw klacht. Bracewijzer is ontwikkeld door meerdere orthopedische experts en uitvoerig getest op nauwkeurigheid.

Bracewijzer is niet bedoeld om een indicatie te stellen en is daarom geen alternatief voor een consult bij jouw huisarts, arts, fysiotherapeut en andere zorgprofessionals. Het is verstandig om jouw bewegingsklacht altijd kenbaar te maken bij een daartoe bevoegde zorgprofessional.

Bart van Ommen
Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *