Hoe meet je de juist bracemaat?

Hoe meet je de juist bracemaat?

 

Auteur: Bart van Ommen – ⏱ 10 minuten

Het klinkt heel simpel misschien, maar de juist bracemaat selecteren kan moeilijker zijn dan je in eerste instantie verwacht. Een brace op de juiste maat is echter essentieel voor zowel de werking van de brace, als het draagcomfort. Als de brace te los zit, zal hij niet optimaal ondersteuning bieden en kan de brace afzakken. Wanneer de brace te strak zit kan het gaan knellen, wat natuurlijk niet prettig voelt. Maar het kan ook gevaarlijk  zijn, omdat het kan zorgen voor een verslechterde doorbloeding.

In een specialistische winkel kun je een specialist om hulp vragen. Maar als je online een brace wilt aanschaffen is dit dat soms lastiger. Hoewel er zeer specialistische webwinkels zijn die je kunnen voorzien van advies, zul je zelf de meting moeten uitvoeren. Daarom geven wij in dit artikel een aantal tips hoe je kan zorgen dat je de juist bracemaat kiest.

Om tot de juist maat te komen, moet je goed de meetinstructies van de brace opvolgen. Meet deze op met een flexibel meetlint of gebruik een touwtje of een dunne strook papier. Controleer voor de zekerheid altijd of je metingen kloppen. Lees vervolgens in het maattabel af welke maat voor jou het meest geschikt is.

Hoe je moet meten

Als je een brace aan laat meten bij een orthopedische winkel dan wordt veelal een linnen meetlint gebruikt. Het voordeel van een linnen meetlint is dat je makkelijk de omvang van het gewricht kan meten, zonder kans op verwonding. Mocht je een linnen of plastic meetlint, van bijvoorbeeld een naaiset, in huis hebben, dan kun je die het beste gebruiken om de benodigde maten op te meten.

Mocht je geen linnen meetlint hebben, gebruik dan in ieder geval geen rolmaat. Het is namelijk heel lastig om met een rolmaat en omvangsmaat te meten. Daarnaast is deze erg scherp wat de kans op verwonding vergroot tijdens het meten. Wat kun je dan wel doen? Gebruik een touwtje of een dun papieren strookje om de omvang te bepalen. Als je dan het punt markeert en het touwtje/papieren strookje lang uitlegt op een tafel, kun je de lengte alsnog met een rolmaat of liniaal opmeten.

Naast het gebruiken van een goed meetinstrument is het ook erg belangrijk de exacte plaats te meten, zie hiervoor de maattabel. Lees goed de meetinstructies en volg deze op. Schrijf de maten altijd direct op en meet het voor de zekerheid nog een keer na. Het zou vervelend zijn als je er achteraf achter komt dat je niet de juist maat hebt gekocht.

Wat je moet meten

Bij de braces van Thuasne staat op de doos, naast de maattabel met meetinstructies, een pictogram. Ook als je de brace in een webshop koopt is er een maattabel en aanmeetinstructie aanwezig op de productpagina. Mist deze of is deze onvolledig of onduidelijk, raadpleeg dan de desbetreffende winkel. Voor de meeste braces hoef je maar één meting te verrichten. Bij kniebraces meet je meestal het onder- en bovenbeen.

Omdat ieder lichaam anders is, kan het best lastig zijn om het exacte meetpunt te vinden. Daarom bespreken wij hieronder alle meetpunten, die voor de braces van Thuasne gebruikt worden:

Ruggenwervel

Tailleomvang

De taille is het gedeelte waar jouw romp het smalst is. Bij de meeste mensen ligt de taille net boven de navel, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Meet dus altijd het smalste deel van je romp.

Vraag iemand om hulp bij het meten van deze maat, het kan namelijk lastig zijn om goed de maat af te lezen. Meet de omvang door het meetlint een keer om de taille te draaien en af te lezen waar de uiteindes bij elkaar komen. Houd het meetlint goed horizontaal, anders kan het zijn dat je op een grotere tailleomvang uitkomt dan dat je daadwerkelijk hebt. Trek bij het meten van deze meet het meetlint niet aan.

Heupomvang

De heupomvang wordt gemeten op het breedste deel. Net zoals bij de taillemaat, kan je het beste iemand anders laten meten, omdat het anders heel lastig is om de maat goed af te lezen. Trek bij het meten van deze meet het meetlint niet aan.

Borstkasomvang

De omvang van de borstkas meet je net onder de oksels. Het gaat hier om de grootste omvang van de borstkast. Trek bij het meten van deze meet het meetlint niet aan.

Nek

Nekomvang

Houd je nek ontspannen en laat iemand de omvang van je nek meten. Neem deze maat op het punt waar jouw nek het smalst is. Bij de meeste mensen is dit in het midden van de nek. Zorg dat je jouw hoofd recht houd, als je hoofd gedraaid is zullen er pezen worden aangetrokken die de nekomvang vergroten. Trek bij het meten van deze meet het meetlint niet aan.

Neklengte

De neklengte bepaal je door te meten vanaf het einde van de romp, het hoogste punt van het borstbeen tot aan de kin. Houd het hoofd in rechte positie en kijk recht voor je uit. We adviseren deze maat te laten meten door een ander.

Schouder

Lengte onderarm & hand

Deze maat is onmogelijk om zelf op te nemen, aangezien je twee handen nodig hebt om het meetlint bovenaan vast en recht te houden. De lengte van je onderarm begint bij het puntje van de elleboog en eindigt op het midden van de hand, daar waar de vingers beginnen. Laat je arm langs je lichaam hangen als je deze maat opneemt.

Armomvang biceps

Houd je arm horizontaal en houd de elleboog in bijna maximaal geboden positie. Hierdoor spannen de biceps aan, zoals in de foto. Meet de biceps op het dikste punt van de bovenarm.

Elleboog

Elleboogomvang

Houd de elleboog in een licht gebogen stand. Meet vanaf je elleboogbot de afstand naar de onderarm waar je moet meten en zet hier een klein streepje met een pen of potlood. Bij onze elleboogbraces is dit meestal 8 cm. Meet op dit punt de omvang onder de onderarm, doe dit met ontspannen onderarmspieren. Trek bij het meten van deze meet het meetlint niet aan.

Pols

Polsomvang

De pols is het gewricht wat jouw arm met je hand verbindt. Meet de polsomvang net achter de uitstekende botdelen, zie foto. Dit is het smalste gedeelte van de onderarm. Trek bij het meten van deze meet het meetlint niet aan.


Handbreedte

Leg een liniaal of meetlint op tafel en leg de hand hier ontspannen op. Zorg ervoor dat de liniaal/meetlint ter hoogte ligt van het midden van de hand (bij de botjes waar de vingers beginnen) en dat aan één zijde het nulpunt begint. Mocht dit laatste niet lukken, dan kun je ook de maten aan beide zijden van elkaar aftrekken. Bijvoorbeeld 10 – 3 = 7 cm handbreedte. Lees nu af op de liniaal of meetlint wat de breedte maat is. Neem de duim niet mee in de metingen, het gaat enkel om de breedte van de hand.


Vingeromvang

Meet het uiteinde van de vinger op het laatste vingerkootje waar de nagel eindigt.

Duimbreedte

Meet de breedte op van het uiterste gewricht van de duim (net voor de nagel).

Knie

Knieomvang

Houd de knie in licht gebogen houding. Meet de omvang over het midden van de knieschijf door het midden van de knieholte. Trek bij het meten van deze meet het meetlint niet aan.

Bovenbeenomvang

Om er achter te komen waar je moet meten, zoek je de bovenzijde van de knieschijf op bij een licht gebogen knie. Meet vanaf hier de afstand uit waar de omvangsmaat genomen dient te worden naar boven. Markeer dit punt met een pen of potlood. Meestal moet je 15 tot 17 cm boven de knieschijf meten, maar controleer dit voor de zekerheid.

Meet op dit punt de omvang van het bovenbeen. Zorg bij het meten dan de bovenbeenspieren ontspannen zijn en trek het meetlint niet aan. Je kunt deze maat het beste zittend meten  op een stoel.

Onderbeenomvang

Om er achter te komen waar je moet meten, zoek je het midden van de knieschijf op bij een licht gebogenlicht gebogen knie. Meet vanaf hier de afstand uit waar de omvangsmaat genomen dient te worden naar beneden. Markeer dit punt met een pen of potlood. Meestal moet je 15 cm onder het midden van de knieschijf meten, maar controleer dit voor de zekerheid.

Meet op dit punt de omvang van het onderbeen. Zorg bij het meten dat de onderbeenspieren ontspannen zijn en de voet in 90 graden staat. Trek het meetlint niet aan. Je kunt deze maat het beste zittend meten  op een stoel.

Veelgestelde vraag bekijken

Kniebreedte

De kniebreedte lijkt makkelijk op te meten, maar omdat de knie rond is kan dit nog een flinke uitdaging zijn. Het gaat om de volledige breedte van het been ter hoogte van het midden van de knieschijf. Leg een meetlint of liniaal neer op een harde ondergrond en leg het been hierop. Zorg ervoor dat hierbij de liniaal of meetlint ter hoogte van het midden van de knieschijf ligt en dat aan één zijde het 0-punt begint. Mocht dit laatste niet lukken, dan kun je ook de maten aan beide zijden van elkaar aftrekken. Bijvoorbeeld 15 – 3 = 12 cm kniebreedte. In de holte van de knie is de knie een stuk platter, daarom is het makkelijker om deze maat in de holte van de knie te meten.

Enkel

Enkelomvang

Meet de omvangmaat van de enkel boven de prominent uitstekende enkelbotten, zie afbeelding. Dit is het smalste deel van het onderbeen. Trek hierbij het meetlint niet aan.

Wreefomvang

Meet de omvang van de wreef diagonaal over de enkel en het puntje van de hak. Zorg dat je de voet in 90 graden houdt. Wij adviseren deze maat te laten meten door een ander persoon.

Voet

Schoenmaat

De meeste mensen weten uit het hoofd welke schoenmaat je precies hebt. Deze maat is voornamelijk belangrijk bij het aanschaffen van dempende zolen. Daarom is het belangrijk dat je de maat kiest van de schoenen waarin je de zolen wilt gebruiken.

De juiste maat selecteren

Als je zeker weet dat je alles goed hebt opgemeten kan je een brace selecteren. Dit doe je aan de hand van een maattabel. Op het maattabel staat bij welke afmetingen welke maat brace het beste past. Onze brace maten beginnen bij 1 (of XS) voor de kleinste maat en eindigen vaak bij 6 of 7 (of XXL) voor de grootste maat. Bij onze braces staat het maattabel altijd op de doos, in een winkel kan je dus altijd daar kijken voor de afmetingen. Als je online een brace koopt dan staat de maattabel meestal op de productpagina.

Wij adviseren alleen een product te kopen bij een verkoper die een duidelijk maattabel heeft. Anders heb je de kans dat het product niet goed zit, waardoor het onprettig aan gaat voelen. Mocht je twijfelen over de maatvoering van één van onze braces, neem dan contact op met de desbetreffende verkooppunt, of laat je voorlichten in een specialistische bracewinkel.

Veel gestelde vragen

Voor een orthopedisch expert spreekt het aanmeten van een brace voor zich. Maar voor jou als consument is het een stuk lastiger. Daarom bespreken wij hieronder een aantal vragen die je kunt hebben als je bezig bent met meten.

Ik zit precies tussen twee maten in, welke moet ik kiezen?

Ons advies is om in dit geval de maten te bespreken met een webshop of de brace te laten aanmeten in een specialistische winkel. Bij sommige braces is het verstandig een maat kleiner te kiezen, terwijl bij andere braces een maat groter juist een betere optie zou kunnen zijn.  Mocht je zelf een keuze willen maken, dan adviseren wij altijd voor een maat groter te gaan om insnoering te voorkomen.

Ik zit met één gemeten maat niet in de juiste maat, welke moet ik kiezen?

Kniebraces worden veelal gemeten op twee plekken, het onderbeen en het bovenbeen. Het kan heel goed zijn dat de maten niet overeenkomen met de maatgegevens bij één maat. Een voorbeeld is dat de ondermaat in maat 3 zit en een bovenbeenmaat in maat 4. Dit maakt het kiezen van de juiste maat alleen maar moeilijker. Ons advies is om in dit geval de maten te bespreken met een webshop of de brace te laten aanmeten in een specialistische winkel. Mocht je zelf een keuze willen maken, dan adviseren wij altijd voor een maat groter te gaan om insnoering te voorkomen. Kijk ook of er goede alternatieven mogelijk zijn, waarbij je wel in een goede maat terecht komt. Zo hebben we ook veel braces met + maten, zie bijvoorbeeld de genu promaster.

Moet ik het gewricht buigen of strekken?

Dit geldt veelal bij de knie, enkel en elleboog. In alle gevallen adviseren wij de omvangsmaten in licht gebogen stand te meten. Doe dit zonder de spieren aan te spannen en trek het meetlint niet te strak aan. De beste positie is een zittende positie. De spieren zijn dan ontspannen en je kunt overal goed bij.

Kan ik het zelf aanmeten?

Natuurlijk kan je jezelf meten, maar om het jezelf makkelijk te maken en om de juiste bracemaat te kiezen, adviseren wij altijd om iemand anders de maten op te laten nemen. Dit voorkomt fouten en een ander persoon kan er meestal beter bij.

Is jouw vraag niet beantwoord?

Hebben wij jouw vraag nog niet beantwoord? Stuur dan een e-mail naar: info@bracewijzer.nl, dan kunnen wij de vraag beantwoorden. Daarnaast zullen wij het het antwoord ook op deze pagina plaatsen als het daarvoor geschikt is.

Nog een paar laatste tips:

  • Laat iemand anders meten: in de meeste gevallen is het erg onhandig en soms onmogelijk om zelf de maat op te nemen. Laat daarom de maten door iemand anders opnemen.
  • Vraag bij twijfel aan de verkoper: de verkoper, of het nu online of offline is, heeft veel ervaring met deze producten en kan je daarom uitstekend helpen bij het kiezen van de juiste maat. Mocht je een Thuasne product overwegen, dan kun je uiteraard ook ons benaderen.
  • Volg de meetinstructies goed op: de meetinstructies leggen uit waar je precies moet meten, zodat je uitkomt op de juiste maat. Als je de maat voor een Thuasne product wilt opmeten dan kun je onze aanvullende instructies hier lezen.
  • Gebruik geen rolmaat: een niet flexibel meetlint die gebruikt wordt voor klussen is niet geschikt voor het meten van een brace Omdat het meetlint niet flexibel is zal het heel moeilijk zijn om de maat goed op te nemen. Gebruik een flexibel linnen meetlint of gebruik een touwtje of strookje papier als alternatief.

Bart van Ommen

Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *