Een sportfysiotherapeut over braces

Een sportfysiotherapeut over braces

 

Auteur: Pippijn Suurmond – ⏱ 6 minuten

Wat zeggen professionals over de producten van Thuasne? Zijn ze tevreden? Zo ja, waarom? Wij kunnen je natuurlijk vertellen hoe goed wij onze producten vinden, maar veel liever laten we een professional aan het woord.

Michael Kappers is sportfysiotherapeut bij het Gezondheidscentrum Haarlemmermeer in Hoofddorp, hij werkt hier al ruim 12 jaar, waarvan 4 jaar als sportfysiotherapeut.

Welke patiënten behandel je het meest?

“Dat is in mijn geval wel wat wisselend. Ik ben sportfysiotherapeut. Ik zie naast actief sportende patiënten met sportgerelateerde klachten, ook patiënten die moeten revalideren na een operatie, zoals een voorste kruisband of nieuwe knie. Maar ik behandel ook ouderen, die bijvoorbeeld last hebben van artroseklachten. Indien ik braces aan patiënten adviseer, dan betreft dit meestal patiënten met instabiliteitsklachten aan de enkel of de knie. Daarnaast kunnen braces voor de pols of elleboog ook een welkome ondersteuning bieden.”

Als we het hebben over (sport)braces, welke belangrijke aspecten zitten er dan voor jou aan een (sport)brace?

“Dat hangt af van de persoon die ik voor mij heb. Stel, je bent voetballer en je hebt een brace nodig dan moet die wel zo zijn afgestemd dat je met die brace nog kunt sporten. De brace moet bijvoorbeeld comfortabel in je schoen passen. Dit geldt ook voor een basketballer, het moet allemaal passen bij de sport die wordt beoefend. Comfort is natuurlijk belangrijk, maar het type letsel is minstens zo belangrijk. Is het een lichte distorsie of heeft iemand al maanden last van een chronische enkelinstabiliteit? Ik heb ook wel eens een patiënt behandeld die een instabiele enkel had, maar ook forse artrose in haar handen, waardoor ze een veterbrace niet kon dichtstrikken. Dan zijn jullie braces met het vereenvoudigd aantreksysteem (Quick Lacing-systeem) perfect.”

Welke sporten lenen zich het meest om een brace te dragen?

“Dat is ook weer afhankelijk van het soort blessure. Sommige sporters die langdurige enkelklachten hebben kun je adviseren om een brace te blijven dragen tijdens het sporten. Het is aangetoond dat je zelfs tot één jaar na het ontstaan van een letsel een verhoogd risico loopt op een recidief letsel. Een brace kan er dus ook toe bijdragen dat mensen eerder hun sport weer kunnen uitoefenen.”

Hoe kun je het beste het dragen van de brace afbouwen? Zijn daar nog richtlijnen voor?

“Nee, daar zijn geen algemene richtlijnen voor, het blijft een beetje kijken per persoon en het gevoel/zelfvertrouwen dat mensen erbij hebben. Wat ik zelf heel belangrijk vind is dat je bij bijvoorbeeld enkelletsel actief de enkelstabiliteit weer gaat trainen; daar heb je mooie programma’s voor zoals de ‘versterk je enkel’ app. Dit programma duurt minimaal 6 weken, waarbij je 3 keer in de week oefent.”

Hoe zouden we jou en of jouw patiënten kunnen ondersteunen in het maken van de juiste bracekeuze?

“Wat voor mij prettig werkt is dat we op onze praktijk een aantal braces hebben liggen die je mensen kunt laten testen en ervaren; dat scheelt enorm. Dat is ook de reden dat we hier een paar demomodellen hebben liggen. Je kunt ze er makkelijk bij pakken en zeggen: “Probeer die braces eens en ervaar hoe het voelt, loop eens in de gang, ga er een stukje mee hardlopen of mee springen” dat werkt goed.”

Welke eigenschappen vind je het belangrijkste van een brace en waarom?

“Comfort op de eerste plaats en ik vind dat een brace voldoende ondersteuning moet bieden voor het probleem, dus niet teveel, maar ook niet te weinig. Dit luistert soms best nauw. Je ziet regelmatig patiënten die zelf een brace hebben aangeschaft die niet voldoet en dan heeft het ook geen effect. Als laatste punt moet een brace natuurlijk betaalbaar zijn.”

“Comfort is de belangrijkste eigenschap van een brace en voldoende ondersteuning uiteraard.” – Michael Kappers, sportfysiotherapeut

Welk cijfer geef jij onze producten? (1 is het laagst, 10 is het hoogst)

“Een 8, als ik kijk naar de kenmerken van bijvoorbeeld een Genu Dynastab kniebrace, dan vind ik dat een heel fijn product, dat qua prijs/kwaliteitsverhouding gewoon goed is. Daarnaast zitten er ook een paar hele goede enkelbraces tussen. Jullie maken gewoon goede producten.”

Heb je nog andere adviezen rondom het dragen van een brace?

“Als je een brace aanschaft moet je er in ieder geval op letten dat het goed aangemeten wordt, zodat deze niet kan irriteren en doet wat het moet doen. Draag een brace niet onnodig. Een goede kracht- en stabiliteitstraining kan nooit worden vervangen door een brace, dus het is erg belangrijk dat je wel blijft trainen!”

“Ik geef jullie braces een 8!” – Michael Kappers, sportfysiotherapeut

Pippijn Suurmond

Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *