Knieschijfklachten 1

Je hebt last van de knieschijf, waarbij je het gevoel hebt dat de knieschijf instabiel is tijdens bewegen. Klopt deze beschrijving niet? Vul dan de Bracewijzer opnieuw in.

Patella Reliever


Unieke eigenschappen

Genu PFS promaster


Unieke eigenschappen

Geweven van hoogwaardig ventilerend elastisch materiaal

Knieschijfklachten

De knieschijf (ook wel patella genoemd) is het vaak prominent uitstekende bot aan de voorzijde van de knie. Het bot zorgt ervoor dat pezen niet direct over de knie lopen. De knieschijf begeleidt daarmee de beweging van de knie.

De knieschijf glijdt op een specifieke manier over de knie. Als dit aangedaan is kan deze uit de kom schieten (knieschijfluxatie). Speciale braces zorgen ervoor dat de knieschijf wordt begeleidt tijdens het bewegen.

Een veel voorkomende knieschijfklacht is de springersknie (jumpers knee). Dit komt veel voor bij kinderen in de groei. Bij deze klacht is de onderste kniepees ontstoken, wat pijn veroorzaakt bij lopen, rennen en met name springen. Om toch te kunnen sporten, zet een knieschijfbrace (het zogeheten patellabandje) gerichte druk op de pees, wat zorgt voor een ontlasting en rust in de pees.

Pijn rondom de knieschijf wordt patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS) genoemd. Bij deze klacht kan een ondersteunende knieschijfbrace, veelal met een siliconen knieschijfpelotte, helpen de pijn tijdens en na het bewegen te verlichten.

Het is raadzaam klachten aan de knieschijf altijd te bespreken met je huisarts en/of fysiotherapeut. Zij kunnen een indicatie stellen en samen met jou een behandelplan opstellen. Een brace kan hier heel goed een onderdeel vanuit maken.