Cijfers bracewijzer 2020

Cijfers bracewijzer 2020

 

Auteur: Tim van Rooijen – ⏱ 5 minuten

Door het coronavirus is 2020 voor iedereen een raar jaar geworden. Teamsporten waren tijdelijk niet meer mogelijk waardoor iedereen massaal ging hardlopen, fietsen en wandelen. Bewegen is goed voor een mens en zorgt voor de nodige ontspanning in die vervelende tijd.

Binnen Bracewijzer hebben wij weinig gemerkt van de corona crisis. De meeste mensen hebben creatieve oplossingen gevonden om toch te kunnen blijven sporten. En helaas waar gesport wordt ligt ook een blessure op de loer. Ook bewegingsklachten buiten het sporten om lijken niet minder te zijn geworden. Mensen zitten meer thuis, in een meestal minder ergonomische werkomgeving, en kunnen daardoor last krijgen van houding gerelateerde klachten.

Met Bracewijzer willen wij niet alleen consumenten helpen, maar ook zorgprofessionals. Daarom publiceren wij ieder jaar een overzicht van wat consumenten hebben ingevuld in onze wijzer. In het laatste onderdeel ‘over de data’ gaan wij dieper in op hoe de data verzameld is.

Lees dit artikel voor meer informatie over hoe je als zorgprofessional bracewijzer kan gebruiken.

Bewegingsklachten

In principe is Bracewijzer gericht op gewrichtsklachten omdat hier natuurlijk braces voor worden ingezet. Wij zien echter ook regelmatig andere bewegingsklachten voorkomen, zoals oedeem, spierpijn en voetklachten. Dit kunnen we zien in de analyse van de eerste vraag in onze bracekeuze tool: Bracewijzer. Ruim 88% procent van de mensen die de tool starten in 2020 gaf aan een gewrichtsklacht te hebben. Op deze groep zoomen wij in dit artikel verder in.

N= 5698

Gewrichtsklachten per lichaamsdeel

Uit onze cijfers blijkt dat 39% van de mensen last heeft van de knie, 23% van de hand en 14 % van de wervelkolom en/of bekken. Het is opvallend dat er relatief weinig rugklachten uit onze data naar voren komt. Dit omdat we weten dat rugklachten nummer 1 zijn onder klachten aan ons bewegingsapparaat.

Wat een goede verklaring zou kunnen zijn, is dat er niet vaak wordt gedacht aan een rugbrace bij rugklachten. Daardoor verwachten wij dat minder mensen met rugklachten op onze website terecht komen. Er is echter veelvuldig aangetoond dat een rug brace een toegevoegde waarde is in de behandeling van rugklachten. Lees dit artikel voor meer informatie over deze onderzoeken.

N= 4895

Artrose

Artrose komt voor bij ongeveer 1,5 miljoen mensen en stijgt ieder jaar (statline CBS). Dit komt uiteraard doordat de Nederlandse bevolking langzaam vergrijst. Artrose kan voorkomen in vrijwel alle gewrichten, maar vooral knie- en duimartrose komen veel voor. Hieronder lichten wij deze cijfers verder toe.

Knie artrose

Knie artrose (gonartrose) komt bij 335.000 mensen voor blijkt uit Nivel Zorgregistraties. Artrose komt het meeste voor in de knieën en vormt daardoor een groot probleem voor veel Nederlanders.

Dit wordt verder onderschreven door de cijfers vanuit bracewijzer. Van alle knieklachten kwam 37% voort uit artrose en is daarmee de meest voorkomende oorzaak voor knieklachten.

N= 3534

Het merendeel van de knieartrose klachten waren eenzijdig (58%). Wat ook opviel is dat maar 14% pijn voelde aan de buitenzijde van de knie, terwijl 44% pijn voelde aan de binnenzijde van de knie.

N= 3551

Aan zowel de groep met eenzijdige artrose en de groep met meerzijdige artrose werd gevraagd de pijn aan te geven met een VAS-score. Bij deze score vult de consument in hoeveel pijn hij of zij ervaart op een schaal van 0 tot 10. Hierbij betekent 0 helemaal geen pijn en 10 betekent zeer extreme pijn. Mensen met eenzijdige artrose gaven gemiddeld een iets lagere VAS score van 6,1 tegenover de groep met tweezijdige artrose die gemiddeld de pijn een 6,3 gaf.

N= 1936

N= 1390

Duimartrose

De meeste klachten in de duim (63%) worden veroorzaakt door artrose blijkt uit cijfers vanuit bracewijzer. De overige 37% had last van andere duimklachten zoals een blessure of een klacht zonder indicatie. Aangezien Bracewijzer geen indicatie stelt, kan het zijn dat meer consumenten duimartrose hebben zonder het door te hebben. Dit geld uiteraard ook voor de cijfers van knieartrose.

N= 1335

Sport vs dagelijks gebruik

Ruim de helft van alle Nederlanders sport, hierdoor verwacht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu dat het aantal sportblessures blijft groeien. Jaarlijks zijn er inmiddels zo’n 4,3 miljoen sportblessures, waarbij de meeste plaatsvinden binnen voetbal, fitness en hardlopen.

Binnen de Bracewijzer wordt er bij verschillende klachten gevraagd wanneer de consument een brace wil gaan dragen. Uit deze cijfers blijkt dat slechts 31% van de consumenten overweegt een brace te dragen tijdens het sporten. De meerderheid (59%) van de mensen op bracewijzer zoekt ondersteuning door middel van een brace tijdens de dagelijkse activiteiten. Belangrijk is dat het hier gaat om beoogd gebruik en niet over het ontstaan van de blessure.

N= 6327

2020 vs 2019

Bracewijzer is gelanceerd begin 2019, daarom hebben wij vorig jaar ook cijfers gedeeld. Het originele artikel is hier te vinden. In 2019 was de bracewijzer ruim 11.000 keer ingevuld, in 2020 is de wijzer ruim 14.000 keer ingevuld.

Voor vrijwel alle gegevens die wij hierboven hebben gedeeld zijn er zeer kleine verschillen tussen 2020 en 2019. De meeste cijfers verschilden niet meer dan 1 of 2% van de cijfers van 2019. Een uitzondering hiervan was het aantal mensen met rugklachten. Het aantal mensen met rugklachten was binnen onze wijzer in 2019 groter dan in 2020.

In 2019 hebben wij het merendeel van de bezoekers uit advertenties verworven, terwijl er in 2020 vooral veel organisch verkeer is binnen gekomen. Wij denken dat dit de oorzaak is van het verschil. De meeste mensen zijn nog niet op de hoogte van de toegevoegde waarde van rugbraces. Daardoor zullen ze minder snel informatie opzoeken over rugbraces, waardoor onze website minder snel wordt gevonden.

Over de data

De data die wij hierboven hebben gepubliceerd is verzameld via Bracewijzer. De Bracewijzer kan vanaf het begin worden ingevuld via de bracewijzer pagina of via verschillende landingspagina’s. Hierdoor kunnen respondenten een gedeelte van de wijzer overslaan.

Ondanks dat wij de data zo veel mogelijk hebben gezuiverd, moet de data in de context worden geïnterpreteerd. Ons verkeer komt voornamelijk binnen via organische zoekresultaten. Het is uiteraard mogelijk dat dit een ander beeld geeft dan via een traditioneel onderzoek.

Mocht je vragen hebben over de data dan kun je ons bereiken via info@bracewijzer.nl.

Bronnen:

Tim van Rooijen

Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *