Kniepijn

Auteur: Bart van Ommen - ⏱ 3 minuten

De knie wordt de hele dag intensief gebruikt, voornamelijk tijdens het lopen en staan. De knie bestaat uit meerdere botdelen, die door middel van kraakbeen een soepele beweging mogelijk maken. Deze botdelen zijn: de knieschijf (ook bekend als patella), het bovenbeen en het onderbeen. Gewrichtsbanden, de kruisbanden en zijdelingse banden sturen de beweging van het gewricht. Kraakbeen en de meniscus op de botdelen zorgen voor een makkelijk verloop en voor de nodige demping in de beweging. Onze beenspieren zorgen vervolgens voor de beweging. In de knie kun je pijn krijgen door meerdere oorzaken, in dit artikel komen er een aantal aan bod.

Knieartrose (gonartrose)

Knieartrose is een veel voorkomende knieklacht. Als je last hebt van artrose, dan is het kraakbeen tussen de botdelen aangetast. Helaas is deze schade vaak niet te genezen. Bij knieartrose krijg je vaak last op een specifieke aantoonbare plek aan de binnen- of buitenzijde van de knie. Daarnaast kan de knie stijf aanvoelen. Artrose kan erg pijnlijk zijn en je in het dagelijks leven beperken. Fysiotherapie, pijnstillers, beweging en een kniebrace kan deze pijn verlichten. Knieartrose is de meest gehoorde knieklacht in Nederland en komt het meeste voor bij een leeftijd vanaf 40 jaar.

Klik hier als u meer wilt lezen over artrose en mogelijke behandelmethodes.

Een trauma

Een ongeluk of blessure zit in een klein hoekje. Denk aan een val of een misstap bij het sporten. Een verstuiking of verzwikking is de lichtste vorm. Er ontstaat pijn, doordat de knie op een ongecontroleerde manier in een onnatuurlijke houding is geschoten, maar er is niets kapot gegaan in de knie. Pijn en zwelling zijn het gevolg. In een ergere blessure is er veelal ook schade aan één of meerdere kniebanden of de meniscus. Gescheurde kruisbanden of gescheurde meniscus. Daarom is het altijd van belang een huisarts of fysiotherapeut bij een knieblessure te raadplegen.

Tijdens de herstelfase, een relatief korte fase, is rust nemen het belangrijkste advies. Bij voorkeur kan je de knie het beste hoog houden en is het verstandig om je knie direct na een blessure te koelen met een coldpack. Dit verbetert de bloeddoorstroming en voorkomt zwelling. Daarnaast worden pijnstillers gebruikt om de pijn te verlichten.

Na een korte herstelfase is het van belang zo snel mogelijk weer de knie te bewegen en waar mogelijk te belasten. Een fysiotherapeut kan je hierbij helpen door een revalidatieplan op te stellen en passende oefeningen te geven. Het is verstandig om het gewricht goed te ondersteunen, dit kan met hulpmiddelen zoals krukken, maar ook een compressiebrace of rigide brace.

Lees hier de ervaring van Rick over wintersporten met een kniebrace.

Klachten aan de knieschijf

Klachten aan de knieschijf komen vaak voor bij sporters. Twee bekende blessures zijn: de springersknie (een ontsteking van de strekpees van de knie) en het patellofemoraal pijnsyndroom (komt veelal voor bij tieners).

Als je klachten hebt aan je knieschijf, dan is de pijn vaak voornamelijk te voelen aan de voorkant van de knie. Net zoals bij een trauma is het eerste advies bij knieschijfblessure rust nemen. De eerste paar dagen worden vaak ontstekingsremmers en pijnstillers gebruikt om de pijn op korte termijn te verminderen.

Bij de meeste bewegingsklachten is het belangrijk om het gewricht te blijven bewegen. Om de pijn te verminderen en de knieschijf te ondersteunen, kan een kniebrace worden gebruikt. Speciale kniebraces voor de knieschijf hebben vaak een siliconenring, die de knieschijf op zijn plek houdt.

Deze braces zorgen ervoor dat de knieschijf beter wordt gericht bij patellofemoraal pijnsyndroom, knieschijfluxatie of dat kracht op de peesaanhechting wordt ontzien (bij een springersknie). Een fysiotherapeut kan je verder op weg helpen met versterkende spieroefeningen.

Klik op een van onderstaande artikelen om meer te lezen over deze klachten in de knieschijf en de rol van een brace in het genezingsproces:

Welke kniebrace past het beste bij mij?

Het kiezen van de juiste kniebrace is belangrijk om een goed effect teweeg te brengen. Wij helpen je graag bij deze keuze met onze bracewijzer. De bracewijzer is niet bedoeld om een indicatie te stellen en is daarom geen alternatief voor een consult bij jouw huisarts, arts, fysiotherapeut en andere zorgprofessionals. Het is verstandig om uw bewegingsklacht altijd kenbaar te maken bij een daartoe bevoegde zorgprofessional.

Bart van Ommen
Het kiezen van de juiste brace, passend bij jouw klacht en je situatie is geen makkelijke opgave. Daarom vinden wij het als leverancier onze taak om kennis over braces met je te delen, zodat je een overwogen keuze kan maken. De brace die bij jou past en jouw het beste ondersteunt in je activiteit.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *